RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi står overfor en urban gerilja

(Foto: Scanpix)
Sist oppdatert:
Rasene ungdommer skjøt med hagle mot politiet. Volden i forstedene er mer intens enn i 2005, sier politiet.

Tilstammen er 77 politifolk skadd, og ungdommer har kastet molotovcocktails og kinaputter mot politiet.

- Dette skal bli verre enn i 2005, sa flere gutter til journalistene under nattens voldsomme opprør i Paris-forstaden Villiers-le-Bel.

Det er dårlig nytt for franskmennene.

Opprøret i 2005 resulterte i to måneder med vold og omfattende hærverk. En person ble drept, flere titalls skadd, nærmere 9000 biler satt i flammer, i tillegg til flere skoler og kirker. 2900 personer ble arrestert.

Skudd på med hagle
Tirsdag formiddag sier politiet at volden er mer intens enn i 2005.

- Vi står overfor en virkelig urban gerilja med konvensjonelle våpen og jaktvåpen, sier polititjenestemann Patrice Ribeiro, i følge AP.

I natt ble om lag 70 politifolk skadd i kamper med 100-200 rasende ungdommer. Siden volden starten søndag er til sammen 77 politifolk skadd i opptøyene, melder nyhetsbyrået AP.

Minst fem av disse skal være alvorlig skadd, etter å ha blitt skudd på med hagle. Innenriksminister Michele Alliot-Marie sier at folk ble truffet i ansiktet, nær øynene.

I tillegg er minst åtte sivile skadd.

Artikkelen fortsetter under bildet

Uroen brøt ut etter at to ungdommer mistet livet i en ulykke i forstaden Villiers-le-Bel søndag hvor en politibil var involvert.

President Nicolas Sarkozy forsøkte å roe gemyttene tidligere mandag, men foreløpig er det lite som tyder på at budskapet har nådd frem.

Natt til tirsdag satte bråkmakerne fyr på to politibiler, flere sivile biler, en førskole og et bibliotek.

Bevæpnet med jernrør, granatpistoler og brannbomber, kastet opprørerne steiner, molotovcocktails og kinaputter mot politiet i Villiers-le-Bel. En lokal tjenestemann forteller at en politimann ble lettere skadd etter å ha blitt truffet i skulderen av et skytevåpen.

Andre kveld på rad
Politiet svarer med gummikuler og tåregass

- Luften er full av røyk og tåregass. Ungdommene vifter med politiskilt som trofeer, sier en reporter ifølge Aftonbladet.se .

Dette var andre kveld og natt på rad at rasende ungdommer tørnet sammen med fransk politi i Villiers-le-Bel.

Minst 28 biler og fem bygninger er satt i brann i den fattige strøket, som har en blanding av arabisk og fransk befolkning.

Uroen brøt ut etter at to ungdommer mistet livet i en ulykke i forstaden Villiers-le-Bel søndag hvor en politibil var involvert.

President Nicolas Sarkozy forsøkte å roe gemyttene tidligere mandag, men foreløpig er det lite som tyder på at budskapet har nådd frem.

Artikkelen fortsetter under videoen.

198342

- Dette ser ut til å bli en lang natt, kommenterte borgermester Didier Vaillant overfor Reuters sent mandag.

Etterforskes
Politiet etterforsker hva som skjedde under søndagens ulykke som antente opptøyene.

To ungdommer på 15 og 16 år døde etter ulykken som involverte en moped og en politibil. Politiet sier mopeden var stjålet og at de to ungdommene ignorerte trafikkreglene.

Tenåringenes familie og venner mener derimot at politiet var skyld i ulykken.

- Politiet tok fart og kjørte rett inn i mopeden med vilje, påsto en av de dreptes onkel på TV mandag.

Etterforskningen vil konsentrere seg om hvorvidt de to politifolkene hjalp de døende ungdommene etter ulykken. Innbyggere i Villiers-le-Ble har fortalt at ungdommene ble forlatt kort tid etter ulykken skjedde.

Marie-Therese de Givry ved den lokale påtalemyndigheten sier at foreløpige opplysninger fra føreren av politibilen og to andre vitner, tyder på at ungdommene svingte inn foran politibilen i høy fart før de kolliderte.

Frustrasjon
Opptøyene er enda et uttrykk for den voldsomme frustrasjonen som finnes blant mange av de fattige unge innbyggerne i hovedstadens forsteder.

Uroen vekker minner fra 2005 da dødsfallene til to ungdommer i forstaden forstaden Clichy-sous-Bois utløste to måneder med voldsbruk som spredte seg til store deler av Frankrike. Én person ble drept og 126 politi- og brannmenn ble skadd. I tillegg ble 9000 biler satt i brann og de materielle skadene beløp seg til om lag 1,6 milliarder kroner.

Nettavisen følger opptøyene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere