*Nettavisen* Nyheter.

- Vi venter på å bli bombet

Foto: Care (Care)

Israelske flygeblader ber palestinerne flykte før husene deres bombes. Men bomberommene er fulle og byen er omringet.

- Flygebladene kom i går, der sto det at nabolaget vårt ville bli angrepet. Alle innbyggerne i området er livredde. Vi har ingen steder å gjemme oss. Naboen min sjekket det nærmeste tilfluktsstedet til FN, men det var helt fullt. Vi ventet på å bli bombet, sier Jawad Harb.

Harb og familien hans ble dermed stående ute under et israelsk angrep tirsdag ettermiddag.

Ikke plass
Harb, som er hjelpeorganisasjonen Cares medarbeider i Gaza, måtte flykte fra hjemmet sitt sammen med kona, de seks barna deres og sin 86 år gamle lamme bestefar.

Ifølge Harb er angrepet det største i området siden konflikten begynte for 18 dager siden. Hundrevis av sivile måtte stå midt i gatene mens bombene falt fordi bomberommene er fulle.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Bombene kom i dag. Det var grusomt. Vi hadde ingen steder å flykte. Det var luftangrep hvert femte minutt. Tykk, svart røyk veltet opp ikke mer enn 100-150 meter unna. Folk var redde og sprang ut av husene sine. Nå venter 350 mennesker ute i gata, som er det tryggeste stedet å være. Ingen ønsker å bli stengt inne og dø i husene sine hvis de blir bombet, slik som har skjedd med folk vi har sett på TV, forteller Harb, og sier barna hans er livredde.

Generalsekretær Marte Gerhardsen i Care fortviler over de siviles situasjon.

- Ingen steder i Gaza er trygge. Private hjem, sykehus og skoler bombes. Det er ekstremt vanskelig og farlig å komme fram med nødhjelp. Ifølge Folkeretten og Genèvekonvensjonen skal okkupasjonsmakten skille sivile og militære mål, beskytte sivile i krig og slippe hjelpen til. Alle disse tre prinsippene brytes nå i Gaza, sier Gerhardsen i en pressemelding.

Snart 1000 døde
I løpet av den 18 dager lange krigen, som fremdeles pågår med uforminsket styrke, har over 900 palestinere mistet livet, mens flere tusen er skadd. Mange av de drepte er sivile og mange er barn.

Natt til tirsdag angrep israelske stridsvogner og kamphelikoptre 60 mål i Gaza by, og har nå strammet grepet om byen.

Israelske styrker har i løpet av tirsdagen for første gang gått inn i forstedene til byen, og det meldes om harde gatekamper, melder BBC.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Care (Care)

- Bryter våpenhvilen
Den tre timer lange våpenhvilen, som etter avtale mellom partene og nødhjelpsorganisasjoner skal gjennomføres hver dag for å la livsviktige nødhjelp komme inn til palestinerne, ble også tirsdag brutt.

Ifølge Røde Kors-konvoien som kjørte inn i byen tirsdag, økte intensiteten i bombingen i denne perioden. Flere organisasjoner har bedt partene respektere de siviles rett til hjelp, og tirsdag kritiserte Røde Kors på ny mangelen på muligheten for å komme de som lider til unnsetning.

- Det jeg så i dag var sjokkerende. Det er helt uakseptabelt å se så mange sårede mennesker. Livene deres må spares og sikkerheten til dem som bryr seg om dem må garanteres, sier president i Den internasjonale Røde Kors-komiteen Jakob Kellenberger i en pressemelding.

90.000 på flukt
Den lokale menneskerettighetsgruppen al-Mizan sier mer enn 90.000 mennesker er på intern flukt i Gaza. 31.000 av dem har søkt tilflukt i FN-drevne skoler i Gaza by, og i flyktningleirene Jabaliyah og Beach Camp. De 60.00 andre har søkt tilflukt hos venner og slektninger.

Andre, som Harb og familien, har ikke noe sted å gjøre av seg og venter ute på gaten til bombeangrepene stilner av.

- Det har vært stille i 20 minutter nå, men vi vet ikke om det kommer til å starte igjen. Barna skjelver av kulde. Noen naboer gikk tilbake til husene sine, men de holder seg i første etasje, så de kan løpe ut. Dette er det nærmeste vi har opplevd bombene. Vi har ingen steder å gå. Ingen steder, sier Harb.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag