*Nettavisen* Nyheter.

- Vi vet ikke hva han vil gjøre ennå

Foto: KYODO (Reuters)

Unggutten Kim Jong-un har styrt den isolerte atommakten i ett år.

18.12.12 12:31

Mandag 17. desember er det nøyaktig ett år siden den nordkoreanske lederen Kim Jong-il døde av hjerteinfarkt. Dødsfallet ble imidlertid ikke offentliggjort av det isolerte regimet før to dager senere.

Sønnen Kim Jong-un, som er i slutten av 20-årene, ble innsatt som farens etterfølger. Den gang ble det ytret et forsiktig håp om at sønnen ville føre Nord-Korea inn på et spor vekk fra isolasjon og mot reformer.

- Kim Jong-uns første år har ikke medført noe vesentlige endringer av regimets politikk. Han har stort sett fulgt i sin fars fotspor og fortsatt med atomprogrammet og rakettprogrammet, og ytterligere forsterket Nord-Koreas isolasjon i forhold til Sør-Korea og Vesten, sier seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson, til Nettavisen.

Tre endringer å merke seg
Tønnesson sier det er spesielt tre forhold som er verdt å merke seg med Nord-Koreas interne politikk under det første året til den unge diktatoren – mest sannsynlig med påvirkning eller press fra Kina.

- Det første er at han har hatt et oppgjør med den sterkeste militærgeneralen, og i stedet lagt vekt på økonomien. Det kan muligens bety at militærutgiftene vil bli redusert framover, noe Kina har utvilsomt insistert på at må skje, sier Tønnesson.

- Det andre er at innenfor økonomien, så har han åpnet noe mer for markedsmekanismer, og at dette skjer i samspill med kinesiske selskaper, så handelen med Kina har økt radikalt. Det er i ferd med å føre Nord-Korea i et stadig sterkere økonomisk avhengighetsforhold til Kina, sier Tønnesson.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: North Korean Tv

- En tredje endring, som er inspirert av Kina, er at han har lagt vekt på å styrke og bygge partiet som institusjonelt grunnlag for makten, sier Tønnesson. Tidligere har all makt ligget ene og alene hos den nordkoreanske lederen.

- Min spådom er at hvis denne utviklingen går videre, så vil det oppstå motsetninger mellom Nord-Korea og Kina, sier fredsforskeren.

- Vet ikke hva han vil gjøre
I forrige uke klarte Nord-Korea å gjennomføre en vellykket rakettoppskytning. Nordkoreanerne sier selv at de skjøt opp en værsatellitt, mens Vesten hevder oppskytningen var et ledd i landets atomvåpenprogram. I tillegg har Nord-Korea gjennomført to atomprøvesprengninger i 2006 og 2009. Rakettoppskytningen ble gjennomført i forbindelse med farens ettårsjubileum, men oppfattes også som en viktig triumf for den unge lederen som forsøker å befeste sin maktposisjon.

Både atomvåpenprogrammet og rakettoppskytningen er forhold som bidrar til ytterligere isolasjonen fra resten av omverden. I tillegg er det en rekke forhold med Sør-Korea, som skjedde under farens regjeringstid, som ennå ikke er løst. Dette dreier seg om Nord-Koreas senking av et sørkoreansk marineskip og artilleribeskytningen av en sørkoreansk øy.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kcna Via Kns


Men Kim Jong-un har imidlertid vært en mer offentlig figur enn faren.

- Han har noen ganger en viss grad åpnet opp ved å være en mer offentlig figur, som viser at han ikke bare er en gammel dynast fra forrige århundre, men at han faktisk er fra sin samtid, sier Tønnesson.

- Men egentlig vet vi ikke hva han kommer til å gjøre ennå. Han er så ung at han ikke har hatt tilstrekkelig autoritet til å bestemme ting selv. Så det er tydelig at han har holdt seg til tante og onkel, og i samråd med dem klarte å utmanøvrere den dominerende generalen. Men på et tidspunkt vil han frigjøre seg fra tante og onkel, og da vet vi ikke hva han vil gjøre, sier Tønnesson.

Både onkelen Jang Song-thaek og tanten Kim Kyong Hui har vært viktige og mektige støttespillere for Kim Jong-un, noe som også førte til at han kunne avskjedige den mektige generalen og hærsjefen Ri Yong-ho i sommer.

- Lite handlingsrom
Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen mener Kim Jong-un til en viss grad har tatt avstand fra farens politikk.

- Det er veldig lite han egentlig har kunnet gjøre det første året. Men hvis vi ser på faren Kim Jong-il, så tok det tre år før han gjorde noe som helst etter at han overtok makten etter sin far. Nå har det gått ett år, og denne unge mannen har faktisk sparket hærsjefen. Hærsjefen gikk for å være en veldig konservativ skikkelse i systemet som var mot endring og reformer, sier leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen, til Nettavisen.

- Det må tolkes som at Kim Jong-un signaliserer at han ikke ønsker å fortsette i farens politikk hundre prosent, men at han har egne ambisjoner, sier Helgesen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap

Helgesen sier at den unge diktatoren kan være interessert i å ha et bedre forhold til omverden, dersom omverden ønsker å inkludere Nord-Korea i det gode selskap.

- Han har bodd i Europa, gått på skole i Sveits og hatt tilsynelatende normale venner. Så han har vært ute og sett litt annet. Og det er noe som tyder på at det han har sett, har påvirket ham til en viss grad. For eksempel så snakker han direkte til folket på TV, og han viser seg sammen med kona som han smiler og ler sammen med. Man har ikke sett lignende før i Nord-Korea.

Erkjent problemene
Videre har Kim Jong-un også til en viss grad erkjent at Nord-Korea står overfor problemer i forhold til landets økonomi.

- Mens hans far og farfar forsøkte å framstille landet nærmest som paradis på jord, selv under hungersnøden, understreker Helgesen.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.