RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi vil ta flyplassen igjen

Sist oppdatert:
Demonstrantene i Bangkok truer med nye aksjoner dersom Thaksins allierte vender tilbake.

Onsdag var Suvarnabhumi internasjonale flyplass i Bangkok igjen operativ, over en uke etter at demonstranter fra Folkealliansen for demokrati (PAD) okkuperte den

Men PAD har sverget å fortsette demonstrasjonene dersom allierte av avsatte statsminister Thaksin Shinawatra - svoger til Chomsai Wongsawat, som gikk av tirsdag - kommer tilbake til makten.

Dersom det skjer, truer demonstrantene med å innta flyplassen i Bangkok på ny, melder Reuters.

- Vi kommer nok tilbake i løpet av de neste to ukene, sier Pas Apinantpreeda. Onsdag forlot de mange tusen demonstrantene flyplassen.

- Nå har vi en grunn til å avslutte demonstrasjonen. Kongen har snart fødselsdag, og vi ønsker ikke å skape problemer for ham. Men vi kommer ikke til å godta at det nåværende regjeringspartiet fortsetter med en ny regjering, sier demonstrant Pas Apinantpreeda, melder Reuters.

Oppløste regjeringen
Tirsdag ble det kjent at en grunnlovsdomstol oppløser regjeringen etter å ha funnet tre av koalisjonspartiene skyldige i valgfusk. Statsminister Somchai Wongsawat ble dessuten utestengt fra all politisk aktivitet i fem år, og trakk seg like etter at dommen ble kjent.

Les også: Thailands statsminister trekker seg

Han hadde da sittet i snaue tre måneder som statsminister.

Den politiske krisen i Thailand er dermed ikke over. Tilhengere av Wongsawat protesterte høylytt da kjennelsen om statsministerens karantene ble kjent, og de seks partiene som har satt i Wongsawats regjering, har erklært at de vil danne nytt parti og fortsette som før, noe som er tillatt i Thailand.

Ettersom de har flertallet i parlamentet, vil de også danne en ny regjeringen i løpet av få dager. Ifølge den midlertidige statsministeren Chavarat Charnvirakul, skal ny statsminister velges 8. desember.

Landet
Det første passasjerflyet på over en uke landet onsdag morgen på Suvarnabhumi internasjonale flyplass i Bangkok.

Like etter tok de første flyene av fra samme flyplass, til stor lettelse fra de mange tusen turistene som har vært strandet i Thailand som følge av demonstrantenes blokade av Suvarnabhumi og den gamle flyplassen Don Muaeng.

- Den første avgangen vil sette kursen mot Roma i Italia. Avganger fra den internasjonale flyplassen Suvarnabhumi vil være tilbake til normalen i løpet av noen få dager, sier direktøren for thailandske flyplasser, Vudhibhandhu Vichairatana, til CNN.

Det samme sier direktør på Suvarnabhumi flyplass, Seriat Prasutanond til Reuters.

- Tillater flyginger
Tirsdag sa samme Prasutanond at flyplassen ville holdes stengt fram til 15. desember, ettersom sikkerhetssystemene måtte repareres som følge av ødeleggelse under okkuperingen. Hvilken dato flyplassen vil være fullt operativ er altså ennå ikke klar.

Cargo, militære og nødflygninger fra den internasjonale flyplassen begynte igjen tirsdag ettermiddag, men sikkerheten ble ikke regnet som god nok til å ta opp passasjerflygninger da.

Til sammen har rundt 230.000 passasjerer vært strandet i Thailand som følge av flystansen. SAS gjenopptar flygingen til Bangkok torsdag, med to fly fra henholdsvis Stockholm og København.

Les: Demonstrantene forlater flyplassen

Forventningene om at flyplassen igjen ville tas i bruk kom tirsdag ettermiddag, da demonstrantene fra PAD sa at de ville tillate at flygingene gjenopptas fra Suvarnabhumi. Demonstranten sa også de ville fjerne seg fra flyplassen i løpet av onsdagen.

Flere av PAD-tilhengerne deltok også i oppryddingsarbeidet.

- Jeg synes det er trist at vi drar. Men jeg er rede til å fortsette kampen for kongen og for fedrelandet, sa Ranatip (49), en av PAD-demonstrantene, i det de forlot flyplassen.

Steile motsetninger
Motsetningene mellom de regjeringsvennlige og -fiendtlige demonstrantene har endt i dødelig utfall flere ganger de siste månedene. Senest mandag mistet en PAD-demonstrant livet og flere ble skadd, da en granat ble kastet inn blant demonstrantene på flyplassen Don Muaeng.

Onsdag ble det også offentliggjort bilder fra mandagen, som viser PAD-demponstranter som banker opp det som angivelig skal være en tilhenger av regjeringen.

Etter at demonstrantene forlot Suvarnabhumi, har det kommet meldinger om at en mann er funnet skutt og drept utenfor flyplassen.

Det er uvisst om de to hendelsene er realtert til hverandre.

1260

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere