RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi vinner overlegent

Sist oppdatert:
Men nå vil Mugabe forhandle med opposisjonen.

Søndag morgen erklærte Robert Mugabe (84) at hans parti Zanu-PF ligger an til å vinne valget overlegent. Ingen overraskelse, med tanke på at hans eneste motkandidat til presidentembetet, MDCs Morgan Tsvangirai, trakk seg fra valget for å hindre vold mot opposisjonen og hans tilhengere.

Tsvangirai vant valget i mars, men ifølge myndighetene, som lenge nektet å offentliggjøre resultatet, fikk ikke MDC tilstrekkelig flertall den gang.

Krever omvalg
Reuters melder at Mugabe har fått to tredjedeler av stemmene etter fredagens valg.

- Resultatene så langt viser at vi vinner overbevisende, og at vi har vunnet alle valgkretesene i Harare, en MDC-høyborg der vi bare vant en valgkrets under valget i mars. Det er trenden, sa Mugabe i en fjernsynssendt tale søndag.

Valgobservatører fra Det panafrikanske parlament konkluderer med at valget verken var fritt eller rettferdig. De krever omvalg og ber om at Southern Africa Development Community (SADC) og Afrikansk Union (AU) initierer samtaler mellom opposisjonen og regjeringen i Zimbabwe.

Mugabe vil forhandle
Valget i Zimbabwe møter massiv internasjonal fordømmelse. Heller ikke Norge anerkjenner valget. FN har gått hardt ut og og USA truer med sanksjoner.

Erkebiskop Desmond Tutu oppfordrer afrikanske ledere til ikke å anerkjenne Mugabe, og forventer at verdenssamfunnet vil gripe inn. Han mener at en FN-styrke burde sendes til landet umiddelbart, melder BBC.

Ifølge NTB melder søndag den statlige avisa Sunday Mail at Mugabe tar i mot oppfordringen fra landets katolske biskoperom å møte opposisjonen.

- Presidenten vil ta kontakt med dem, men det må det være et møte på våre premisser, understreker en kilde i regjeringen til avisen.

Vil frata Mugabe makta
Tsvangirai har allerede sagt at han vil forhandle med Mugabe.

- Vi må så raskt som mulig få den gamle mannen til forhandlingsbordet, sier Tsvangirai til den britiske avisen Mail on Sunday.

Tsvangirai skisserer en mulig løsning der han selv trer inn i rollen som regjeringsleder og statsminister i en overgangsregjering med Zanu-PF, og at Mugabe kan beholde presidentittelen, men at hans funksjon først og fremst vil bli seremoniell.

Mugabe skal etter planen bli tatt i ed for en ny presidentperiode søndag ettermiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere