RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vil anerkjenne Israel

Sist oppdatert:
Den nye palestinske regjeringen vil anerkjenne Israel, sier presidenten Abbas' talsmann til Nettavisen. Fredag møter palestinernes Oslo-ambassadør norsk UD.

Torsdag kveld ble Fatah og Hamas enige om å danne en palestinsk samlingsregjering. Ifølge avtalen som ble ingått i Mekka vil den nye samlingsregjeringen «respektere» Israel og alle tidligere avtaler har PLO inngått. Dermed har vestlige land ikke lenger noen grunn til å opprettholde bistandsboikotten, mener palestinerne.

Samlingsregjeringen skal være på plass om en uke.

- Anerkjenner Israel
- Regjeringen president Abbas har bedt statsministeren Ismail Haniyeh fra Hamas om å danne, skal forplikte seg til og respektere alle tidligere inngåtte avtaler med Israel, og følge internasjonal lov. En endelig løsning med Israel skal skje på grunnlag av det såkalte arabiske initiativ for fred, sier Ahmed Dawod fra president Mahmoud Abbas' informasjonskontor.

- Betyr det at den nye regjeringen vil anerkjenne Israel?

- Det er veldig klart at denne nye samlingsregjeringen vil anerkjenne Israel, og respekterer alle tidligere avtaler, sier Dawod til Nettavisen på telefon fra Ramallah på Vestbredden. Dawod og Abbas tilhører PLOs Fatah-bevegelse, som hele tiden har vært tilhengere av å anerkjenne Israel. Striden mellom Fatah og regjeringspartiet Hamas dreier seg blant annet om at Hamas ikke ønsker å anerkjenne Israel.

Skal møte UD
PLOs representant i Norge, Yasser Al-Najar bekrefter overfor Nettavisen at han skal møte norsk UD fredag.

- Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre sa tidligere til oss at Norge skal avslutte bistandsboikotten og ha kontakt med den nye samlingsregjeringen. Derfor ønsker jeg å få klart svar fra Norge fredag eller i løpet av helgen om dette, sier Yasser til Nettavisen.

I en pressemelding torsdag sier utenriksminister Jonas Gahr Støre at den nye palestinske regjeringsplatformen «vil kunne åpne for at Norge gjenopptar fulle og normale forbindelser med den palestinske selvstyremyndigheten når en ny samlingsregjering kommer på plass».

- Jeg tror Norge og andre vestlige land bør respektere at Hamas og Fatah endelig har inngått en avtale. De gjør en stor feil dersom de fortsetter å insistere på en eksplisitt setning i avtalen om anerkjennelse av Israel. Norge må presse Israels regjering,som har en minister som minister of strategic affairs, Avigdor Lieberman hevder det ikke finnes et palestinske folk, sier Al-Najar.

Det palestinske foreningen i Norge har roset også avtalen som ble ingått i Mekka.

USA og Israel skeptiske
Ahmed Dawod fra president Abbas' informasjonskontor oppfordrer Norge til å avslutte bistandsboikotten som ble innført etter at Hamas vant valget i de palestinske områdene i fjor.

- Vi ber nå Norge og andre europeiske land omå oppheve boikotten av palestinerne. Vi tror Norge og Europa vil komme med en positiv reaksjon på avtalen om en samlingsregjering, men er ikke sikre på reaksjonen fra USA og Israel, sier Dawod.

I regjeringsavtalen står det at den nye regjeringen vil «respektere» Israel. Men Israel og USA har krevd en mer eksplisitt avstandtaken fra vold, og anerkjennelse av Israel enn dette.

-Positivt signal
Avtalen skal få slutt på de borgerkrigslignende tilstandene som har hersket i de palestinske områdene den siste tiden. Det har vært en rekke kamper mellom tilhengere av Fatah og tilhengere av Hamas. Men nå er de to partene enige, og også Hamas oppfordrer Norge til å avslutte boikotten.

- Norge og EU bør gi et positivt signal til palestinerne som ble enige om å danne sin første samlingsregjering. Jeg ber Norge som leder av giverlandene om å avslutte boikotten. Det finnes fra i dag ingen grunn til at vestlige land skal fortsette boikotten, sier Hamas' nestleder, Mousa Abu Marzouk, til Nettavisen.

Han oppfordrer landene som ønsker å hjelpe palestinerne, til å vise det nå.

- Vi i Hamas har gitt klar beskjed til vestlige land om at den nye samlingsregjeringen skal respektere alle tidligere avtaler PLO har inngått. Vi har ikke mer å gi. Vi satser på at den nye samlingsregjeringen skal få sterk politisk søtte fra arabiske land som Saudi-Arabia, legger han til.

Hamas inn i PLO
Nettavisen fikk torsdag kveld bekreftet at en regjeringsavtale er inngått etter to dagers forhandlinger i Mekka.

– Ni ministerposter går til Hamas, og seks departementposter går til Fatah. I tillegg går fire departementposter til andre politiske partier, og fem til uavhengige personer, sa talsmann Nabil Amr til Nettavisen på telefon fra Mekka.

Utennriksminister-posten går til den uavhengige Ziad Abu Amr som også har amerikansk statsborgerskap, og finansminister blir uavhengige Dr. Salam Fayad. Begge to har respekt hos alle palestinske partiene og internasjonal samfunnet.

En høytstående kilde opplyste også at Hamas-lederen Khaled Meshaal får nestledervervet i PLO.

EU optimistiske
Talskvinne for EUs utenrikssjef Javier Solana sier til Reuters at EU vil se på alle detaljene i avtalen med best mulig vilje.

- Vi vil se på avtalen om en samlingsregjering med forsiktig optimisme, sier talskvinnen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere