RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vil ikke godta forslaget

Sist oppdatert:
Libanon krever trolig endringer for å godta resolusjonsforslaget fra FNs Sikkerhetsråd.

Frankrike og USA ble lørdag enige om et resolusjonsforslag til FNs Sikkerhetsråd om en våpenhvile i Libanon. Samme dag kom Israel med voldsomme angrep mot landet, i det som libanesisk politi beskriver som de kraftigste i løpet av den 25 dager lange krigen.

Men Hizbollah advarte om at de kun ville stanse kampene om Israel stanset alle angrep og trakk ut soldatene fra sør-Libanon. FN-utkaset krever ikke alle Israels soldater ut fra Libanon.

- Vi vil rette oss etter forslaget på betingelsen om at ingen israelske soldater blir igjen på libanesisk jord. Om de blir, vil vi ikke følge det, sa den ene av to Hizbollah-medlemmer i den libanesiske regjeringen, Mohammed Fneish, til Associated Press.

Israels turistminister Isaac Herzog har også sagt at de ikke har til hensikt å stanse angrepene umiddelbart.

- Vil endre forslaget
Libanesiske myndigheter skal ha innvendinger mot deler av resolusjonsforslaget, og vil trolig kreve endringer.

En anonym medarbeider til statsminister Fuad Saniora sier til Associated Press at myndighetene har sendt sine endringsforslag til sin FN-representant. Medarbeideren påpekte at innvendingene ikke innebar en fullstendig avvisning av det fransk-amerikanske forslaget.

Ekstraordinert møte
Hassan Jone, en juridisk ekspert på internasjonal lov, forteller til TV 2 Nettavisen at den libanesiske regjeringen holdt et ekstraordinert møte sent lørdag kveld, og at de to Hizbollah-ministerne var med på møtet. Han tror Libanon vil be FN om å forandre resolusjonen dersom den skulle vedtas.

- Dette forslaget innebærer et mandat av type kapittel syv som innebærer lovlig maktbruk av de internasjonale styrkene. Den libanesiske regjeringen ønsker i sitt forslag å styrke den nåværende FN-styrken, UNIFIL, fremfor å utplassere en ny styrke, sier Jone til TV 2 Nettavisen.

Ifølge ham kommer den libanesiske regjeringen med en offentlig uttalelse angående resolusjonsforslaget søndag.

- Fordel for Israel
Jusseksperten mener resolusjonsforslaget Frankrike og USA har utarbeidet, er stikk i strid med hva libanesiske myndigheter ønsker.

Den libanesiske regjeringen har satt ned syv punkter som de mener vil løse konflikten. Jone kritiserer USA og Frankrike for å utelukke en del viktige punkter fra resolusjonen.

- De ber ikke Israel om å trekke sine styrker tilbake til den blå linje, slik situasjonen var før 12. juli, og resolusjonen tar heller ikke for seg en fangeutveksling. Denne resolusjonen vil være til fordel for Israel, men ikke Libanon, sier Jone, som er tilknyttet universitetet i Beirut, til TV 2 Nettavisen.

- lleluktende
Hussien Hajj Hassan er Hizbollah-politiker i nasjonalforsamlingen i Libanon og sier til TV 2 Nettavisen at Hizbollah kan gå med på en våpenhvile dersom de israelske angrepene stopper og alle israelske soldater forlater Libanon.

- Det er noe illeluktende med denne resolusjonen, sier Hassan.

Den libanesiske informasjonsministeren, Ghazi Aridi, sa på en pressekonferanse lørdag kveld, at den libanesiske regjeringen holder fast på sin sjupunktsplan for å løse krisen.

- Men vi skal ikke gi noe endelig svar på om vi godtar resolusjonsforslaget før det foreligger offentlig og FNs sikkerhetsråd har vedtatt det, sier han.

Mandag skal utenriksministere fra flere arabiske land treffes i Beirut for å diskutere krisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere