Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vil løslate svenske fra Guantanamo

Foto: Peter Muhly, AFP/Scanpix
USA vil sette fri den svenske fangen på Guantanamo-basen på Cuba. Men den svenske regjeringen våger ikke ta ansvar for ham.

En høytstående amerikansk tjenestemann sier til Svenska Dagbladet at Bush-regjeringen i begynnelsen av året ble enig om innlede en prosess for å overføre den svenske fangen Mehdi Mohammad Ghezali til svenske myndigheter.

Grunnen var at fangen, en av 600 på Guantanamo-basen på Cuba, var blitt en belastning for forholdet mellom USA og Sverige.

Den 24 år gamle svenske statsborgeren ble tatt til fange av amerikanske styrker i Pakistan i januar 2002, mistenkt for å ha tilknytning til terrorister i Afghanistan. USA har ikke satt ham i forbindelse med terrorhandlinger og heller ikke formelt anklaget ham for noen forbrytelse.

Forutsetningen for en løslatelse vil være at Sverige tar ansvar for ham.

I praksis betyr det at USA kan legge skylden for eventuelle terrorhandlinger fra 24-åringen på svenske myndigheter, dersom han skulle bli løslatt i Sverige.

Men ifølge den amerikanske regjeringen har det svenske utenriksdepartementet vært mer interessert i politiske markeringer enn en praktisk løsning, skriver Svenska Dagbladet.

–Politisk er det mer bekvemt for Sverige å skylde på USA enn å ta ansvar for en person man egentlig ikke vet om er terrorist eller ikke, sier en kilde til avisen.

Det svenske utenriksdepartementet vil ikke gå i detaljer om hvordan diskusjonene med amerikanske myndigheter blir ført.

–Vi har ikke kunnet diskutere forslagene alvorlig. Det handler om de kravene som blir stilt, sier Carl-Henrik Ehrenkrona i det svenske utenriksdepartementet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!