RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vil løslate svenske fra Guantanamo

Foto: Peter Muhly, AFP/Scanpix
USA vil sette fri den svenske fangen på Guantanamo-basen på Cuba. Men den svenske regjeringen våger ikke ta ansvar for ham.

En høytstående amerikansk tjenestemann sier til Svenska Dagbladet at Bush-regjeringen i begynnelsen av året ble enig om innlede en prosess for å overføre den svenske fangen Mehdi Mohammad Ghezali til svenske myndigheter.

Grunnen var at fangen, en av 600 på Guantanamo-basen på Cuba, var blitt en belastning for forholdet mellom USA og Sverige.

Den 24 år gamle svenske statsborgeren ble tatt til fange av amerikanske styrker i Pakistan i januar 2002, mistenkt for å ha tilknytning til terrorister i Afghanistan. USA har ikke satt ham i forbindelse med terrorhandlinger og heller ikke formelt anklaget ham for noen forbrytelse.

Forutsetningen for en løslatelse vil være at Sverige tar ansvar for ham.

I praksis betyr det at USA kan legge skylden for eventuelle terrorhandlinger fra 24-åringen på svenske myndigheter, dersom han skulle bli løslatt i Sverige.

Men ifølge den amerikanske regjeringen har det svenske utenriksdepartementet vært mer interessert i politiske markeringer enn en praktisk løsning, skriver Svenska Dagbladet.

–Politisk er det mer bekvemt for Sverige å skylde på USA enn å ta ansvar for en person man egentlig ikke vet om er terrorist eller ikke, sier en kilde til avisen.

Det svenske utenriksdepartementet vil ikke gå i detaljer om hvordan diskusjonene med amerikanske myndigheter blir ført.

–Vi har ikke kunnet diskutere forslagene alvorlig. Det handler om de kravene som blir stilt, sier Carl-Henrik Ehrenkrona i det svenske utenriksdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere