RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ville drepe Bill Gates

Foto: Scanpix/AP
Sist oppdatert:
Mandag får Shahawar Martin Siraj vite hvor lenge han må sitte i fengsel for et terrorangrep han aldri gjennomførte.

I USA er en pakistansk innvandrer dømt for planleggingen av et terrorangrep mot en undergrunnsbane i New York.

Ovenfor sin sammensvorne, som viste seg å være en infiltratør for politiet, har Siraj også fabulert over mulighetene for å ødelegge flere broer fra New Yorks Staten Island eller å drepe Microsoft-grunnlegger Bill Gates, melder AP.

Forvirret eller psykopat?
Mandag er straffeutmålingen klar i denne saken, som har vært omstridt fra begynnelsen av på grunn av politiets metoder.

Den 21 år gamle Siraj hadde nettopp hoppet av fra videregående da han ble arrestert.

- Han er ingen farlig psykopat, men en forvirret og villedet ungdom, mener forsvaret. Sirajs advokater mener dommen ikke bør overstige to år, ettersom angrepet aldri var i nærheten av å bli gjennomført.

Aktoratet hevder på sin side at Siraj fortjener minst 30 år – muligens livstid – bak murene for å ha vært «drivkraften» i en gjennomførbar plan om å sprenge en bombe på undergrunnsstasjonen i handledistriktet Herald Square.

Omstridte politimetoder
Siraj ble arrestert I 2004. Han hadde da med seg grovskisser av Herald Square. Sammen med ham pågrep politiet også James Elshafay, som umiddelbart gikk med på å samarbeide med politiet.

Sirai skal ikke ha vært knyttet til kjente terrorogranisasjoner. Politiinformant Osama Eldawoody skal ha fattet interesse for 23-åringen etter at han kom med anti-amerikanske uttalelser i en islamsk bokhandel der han jobbet.

Eldawoody er ansatt av politiet i New York for å identifisere og overvåke islamske ekstremister i byens muslimske nabolag.

Den 50 år gamle informanten skal ha tatt kontakt med Sirai etter at han omtalte Osama bin Laden i rosende ordlag og sa han håpet at bin Laden hadde store planer for New York.

Eldawoody gav seg ut for å være en potensiell medsammensvoren og forsikret Sirai om at dersom han kom opp med en plan, ville han få støtte av en fiktiv islamistisk organisasjon kalt The Brotherhood. Samtalen ble tatt opp på bånd, og det er her man kan høre Sirajs uttalelser om Bill Gates og flere ulike broer som mulige terrormål.

Oppildnet
Siraj selv sier han aldri hadde voldelige tanker før han ble forført av den 50 år gamle Eldawoody. Han sier den eldre mannen ble en mentor for ham.

Siraj innrømmer at han gjorde forberedelser for et mulig angrep på undergrunnsbanen, men bare etter at informanten oppildnet ham gjennom å vise ham bilder av fanger som ble torturert i Abu Ghraib-fengslet i Irak.

- Jeg vil unnskylde til alle. Jeg var bare tåpelig, bare sint, har Siraj senere sagt til sin psykolog.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere