RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ville endre Irak-kurs

Sist oppdatert:
Like før Donald Rumsfeld måtte gå av, fortalte han Det hvite hus at det var på tide med en kursendring i Irak.

Den tidligere amerikanske forsvarsministeren, Donald Rumsfeld, fortalte Det hvite hus at Bush-administrasjonens Irak-strategi ikke fungerte, og at det var på høy tid med en forandring. Dette skal ha skjedd kort tid før forsvarsministeren måtte gå av som en følge av demokratenes seier etter Kongressvalget.

- Mitt syn er at det er tid for en stor justering. Det er tydelig at det de amerikanske styrkene nå gjør i Irak, verken fungerer bra nok eller raskt nok, sa Rumsfeld i et hemmeligstemplet notat dater 6. november i år.

Autentisk
Det er storavisen The New York Times som har fått tak i en kopi av notatet, og Pentagon bekrefter at notatet er autentisk, men ønsket ikke å kommentere saken utover det.

Rumsfeld har hele tiden støttet president George W. Bush sin Irak-strategi, selv før invasjonen i mars 2003, og han har vært et viktig ansikt i Irak-krigen. Men notatet viser at Rumsfeld etter hvert ønsket at Bush skulle forandre sin Irak-politikk

Reduksjon av styrkene
Rumsfeld foreslo i notatet en rekke forandringer i forhold til Irak-strategien, som blant annet en reduksjon av styrkene og basene i det krigsherjede landet, samt en omarbeiding av midler og mål.

Notatet er datert til dagen før demokratene fikk flertall i både Senatet og Representantenes hus, noe som resulterte i Rumsfelds avgang dagen etter. Da Bush annonserte avgangen til forsvarsministeren, sa Bush at det var på tide med en forandring i Irak og at den nåværende strategien ikke fungerte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere