*Nettavisen* Nyheter.

- Ville ha jevnet Oslo sentrum med jorden

Foto: Google Maps

Et kjernevåpen på 20 kilotonn ville antakelig jevnet alt med jorden innenfor Ring 1 i Oslo.

25.05.09 15:46

Nord-Korea gjennomførte natt til mandag en underjordisk atomprøvesprengning som genererte et jordskjelv målt til 4.7 på Richters skala. Åstedet for sprengningen skal ha vært i nærheten av byen Kilju hvor Nord-Korea gjennomførte sin første prøvesprengning i oktober 2006.

Det russiske militæret opplyser at mandagens prøvesprengning hadde en styrke på mellom 10 og 20 kilotonn, melder Reuters.

- Richtertallet 4.7 antyder at det var en vesentlig kraftigere sprengning enn i 2006. Da var det på bare 4.2. Den gangen var det betydelig usikkerhet rundt den faktiske sprengstyrken, men de fleste mente den var under ett kilotonn. Antakelig var dagens sprengning i kilotonnområdet, men jeg tror det er litt for tidlig å konkludere med 20 kilotonn, sier atomvåpenforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, til Nettavisen.

Jevnet alt med jorden
Til sammenligning hadde Hiroshima-bomben en sprengstyrke på cirka 13 kilotonn, mens bomben som ble sluppet over Nagasaki, hadde en styrke på nærmere 22 kilotonn.

- Et kjernevåpen på 20 kilotonn ville antakelig jevnet alt med jorden innenfor Ring 1 i Oslo, og ført til enorme ødeleggelser også noe lengre unna, sier Kippe.

Nord-Korea varslet allerede i april at de ville gjenoppta atomprogrammet og gjennomføre flere prøvesprengninger. Det skjedde etter at FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon om å fordømme Nord-Koreas prøveoppskyting av en langdistanserakett. Dette førte blant annet til at FNs atominspektører ble kastet ut av landet.

Varslet flere prøvespreninger
I tillegg har en nordkoreansk kilde ved landets ambassade i Moskva varslet flere prøvespreninger i nær fremtid dersom USA og deres allierte fortsetter med å true landet.

- Det vil være overraskende om Nord-Korea prøvesprenger igjen kort tid etter dagens test. Det mest naturlige er å ta lærdom av dagens sprengning for å forbedre designen fram mot eventuelle nye tester. Dessuten har ikke Nord-Korea så store mengder plutonium at de kan tillate seg flere sprengninger enn strengt nødvendig. En ny test om kort tid vil derfor trolig være politisk drevet mer enn drevet av tekniske behov, sier Kippe.

Nord-Korea har anslagsvis et sted mellom fem og ti atomvåpen. Men ifølge Kippe vil landet muligens kunne utvide atomvåpenarsenalet med ytterligere ett eller to kjernevåpen innen utgangen av året. Dette skyldes at landet har gjenopptatt atomprogrammet med å gjenvinne plutonium fra brukt uranbrensel i Yongbyon.

Les også: Her er atombeviset
Les også: - Har allerede 5 til 10 atomvåpen

Derimot hersker det fortsatt usikkerhet om nordkoreanerne har klart å feste et stridshode til en langdistanserakett.

- Det er liten grunn til å tro at landet allerede har utplassert kjernevåpen på missiler. Men om dagens test var en vellykket sprengning av et leveringsklart kjernefysisk stridshode, så er det lite som hindrer dem i å sette de få kjernevåpnene de har i tjeneste. De vil da mest sannsynlig plassere dem på sine Nodong-missiler, som er den best utprøvde typen av mulig kjernevåpenbærende missiler i Nord-Korea. Disse har en rekkevidde som gjør at hele Japan og Sør-Korea i så fall er truet, sier Kippe.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap har Nord-Korea også gjennomført to prøveoppskytinger av kortdistanseraketter mandag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Krisemøte i FNs sikkerhetsråd
FNs sikkerhetsråd har kalt inn til et hastemøte mandag for å diskutere den spente situasjonen. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge fordømmer mandagens prøvesprengning, men håper det er mulig å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea.

- Norge fordømmer den nordkoreanske prøvesprengningen på det sterkeste. Vi er dypt bekymret for at dette vil medføre en ytterligere svekkelse av den regionale sikkerheten i Øst- Asia. Prøvesprengingen er et er et alvorlig brudd på normene mot kjernefysisk testing i Prøvestansavtalen, og kan alvorlig svekke det internasjonale arbeidet for ikke-spredning og nedrustning av atomvåpen, sier Støre i en pressemelding.

- Prøvesprengningen strider også klart mot målet om å oppnå en politisk forhandlingsløsning om Nord-Koreas atomvåpenprogram. Jeg oppfordrer Nord-Korea til å avstå fra ytterligere destabiliserende handlinger, og henstiller alle involverte parter om å gjenoppta den politiske dialogen så snart som mulig. Nord-Korea har et særlig ansvar. Prøvesprengningen viser at det haster med å få Prøvestansavtalen til å tre i kraft, sier utenriksministeren.

Norge gir ikke langsiktig bistand til Nord-Korea, men har over tid gitt humanitær bistand til landet blant annet gjennom Røde Kors og Verdens matvareprogram (WFP).

- Norges humanitære engasjement i Nord-Korea består hovedsaklig av medisiner og mat, og bidrar til å avhjelpe reell humanitær nød i en hardt prøvet befolkning. Vårt humanitære engasjement vil derfor fortsette med en ramme på 30 millioner kroner i 2009, sier Støre.

Les også: FN fordømmer Nord-Korea
Les også: Nord-Korea kaster ut FN-observatører

USAs president Barack Obama mener mandagens prøvesprengning utgjør en trussel mot verdensfreden.

- Nord-Korea utfordrer verdenssamfunnet på en direkte og uforsvarlig måte. Nord-Koreas oppførsel skaper enda mer spenning og undergraver stabiliteten i Nordøst-Asia, sier presidenten.

EU og flere land har allerede fordømt prøvesprengningen. FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier til dansk TV2 at han er dypt bekymret over prøvesprengningen.

- Jeg er dypt bekymret over meldingene om en atomvåpentest i Nord-Korea. Jeg følger situasjonen i regionen nøye, og jeg vil følge hastemøtet i FNs sikkerhetsråd senere i dag, sier Ban Ki-moon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.