RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ville vært død uten press

Sist oppdatert:
Amina Lawal vant fram med anken og slipper å bli steinet til døde. – Jeg tror hun ville vært død i dag uten internasjonalt press, sier Petter Eide i Amnesty Norge.

Småbarnsmoren Amina Lawal (32) var dømt til døden for å ha født et barn utenfor ekteskap. Det er strengt forbudt ifølge Sharia-lovene som gjelder i de nordlige delstatene i Nigeria. Torsdag ble hun frikjent av en ankedomstol.

- Det er helt fantastisk. Dette er den største kampanjen vi har hatt det siste året, sier Petter Eide i Amnesty International Norge til TV 2 Nettavisen.

To faser
Han forteller at Amnesty har kjempet i to faser for å redde Lawal. Den første delen gikk ut på å få stor internasjonal oppmerksomhet om saken. I den siste tiden har kampanjen vært roligere.

- Vi ville ikke legge for mye presse på Sharia-myndighetene, slik at Lawal kunne risikere å bli et politisk offer, sier Eide.

Han er ikke i tvil om at den internasjonale oppmerksomheten rundt Amina Lawal har bidratt til å redde henne.

- For å si det rett ut; uten oppmerksomheten ville hun vært død i dag. Jeg tror det, sier Eide.

Bondevik tilfreds

- Dette var en gledelig nyhet. Vi har engasjert oss sterkt i denne saken, dette var en umenneskelig dom, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til NRK.

Sharialovgivningen er umenneskelig på dette området, mener han, som tidligere har tatt Lawals situasjon opp med Nigerias president Olusegun Obasanjo.

- Denne saken viser at internasjonalt press hjelper, sier Bondevik.

Mange venter på henrettelse
Selv om torsdag var en gledens dag på grunn av Lawals frifinnelse, har Amnesty nok å ta av når de skal bekjempe brudd mot menneskerettighetene. Samtidig med at Lawal ble frikjent ble en mann i en annen del av Nigeria dømt til steining for å ha forgrepet seg på tre gutter.

- Det er mørketall i flere land, som Iran, Irak og Saudi-Arabia. Det er flere som sitter på «death row» i Nigeria. Men frikjenningen av Lawal er et tydelig uttrykk for at også Sharia-domstolen må ta i betraktning de sentrale argumenter som har kommet fra hele verden. De ser at den måten å henrette folk på strider mot åpenbare menneskerettigheter, sier Eide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere