RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vind, regn og lyn overalt

Sist oppdatert:
- Det er vind, regn og lyn overalt, forteller BBC-reporter Alistair Leithead. Les den dramtiske øyenvitneskildringen fra Ritas herjinger.

Orkanen Rita nådde land ved kystområdet mellom Sabine Pass i Texas og Cameron i Louisiana klokka 09.40 norsk tid. I løpet av fire timer ble den nedgradert til en kategori 2 orkan. Orkanen slo ut strømforsyningene for mer enn 675.000 mennesker og skapte en rekke branner rundt i regionen, ifølge AP.

Her kan du følge Ritas ferd innover fastlandet.

Innbyggere i de hardest rammede områdene i Louisiana ringte politiet tidlig lørdag, og fortalte om tak på bygninger som ble revet av og trær som falt overende. Redningsmannskaper er tvunget til å vente innendørs inntil vinden løyer.

- Mer i vente
- Det er vind, regn og lyn over alt. Men orkanen beveger seg fremdeles videre, det er mye mer i vente, forteller BBCs reporter Alistair Leithead fra Beaumont i Texas ti på halv elleve lørdag formiddag, norsk tid.

Beaumont, et av områdene som trolig er blitt hardest rammet av Rita, har om lag 114.000 innbyggere. Reporteren befinner seg i en bil utenfor et hotell, og skildrer en svært dramatisk opplevelse:

- Forsiden av hotellet har akkurat blitt blåst inn. Glass er knust inne på hotellet, og vinden uler rundt i lobbyen.

- Ingen svarer på nødtelefonen
Utenfor hotellet gjør vindenes styrke at bilen blir «kastet en del rundt». Utenfor bilen ligger folk bokstavelig talt og holder seg fast. Enkelte har også beveget seg inn i hotellet igjen.

- Ingen er foreløpig skadd, så vidt vi vet. Alle venter på at stormen skal gå forbi. Det er ikke lenger noen som svarer når man ringer nødtelefonen, understreker journalisten.

- Hvis dette skjer med et moderne hotel, hva skjer da med husene andre steder i byen, spør Leithead seg.

Houston skånet - så langt
Tidligere i uken var det fryktet at Houston ville bli hardt rammet av Rita, men lørdag morgen så det ut til at Texas-byen gikk klar av orkanens øye - iallfall foreløpig. Rita gikk i istedenfor lengre øst og traff grensen mellom Texas og Louisiana. Det er imidlertid usikkert hvordan orkanen vil utvikle seg i løpet av de nærmeste dagene.

- Det er ikke så ille her nå, selv om det blåser og regner ganske kraftig. Men dette kunne gått langt verre - vi satt jo tross alt og ventet på en orkan i kategori fire, sier TV 2s reporter Gerhard Helskog på telefon fra Houston til TV 2 Nettavisen.

- Ingenting mot Katrina
Det kom lørdag morgen om meldinger om flere branner i byen, men disse skal ikke være alvorlige, ifølge Helskog.

- Det er jo dramatisk, men det kunne som sagt sett så mye verre ut. Dette er ingenting mot Katrina, understreker han.

TV 2-reporteren er imponert over evakueringen fra byen. I løpet av et drøyt døgn har myndighetene klart å få to og en halv million mennesker ut fra Houston.

- Det er åpenbart at myndighetene har lært av erfaringene fra Katrina. Både befolkningen og myndighetene har forstått alvoret. Samtidig ser vi at det er stor forskjell på en rik og velorganisert stat som Texas, og en fattig stat som Louisiana. Når slike ting skjer, blir forskjellene mellom de amerikanske statene svært tydelige, fastslår Helskog.

Bekymret for hjemmene sine
Helskog er innkvartert ved et hotell nær sentrum av byen, og sover i en middagssal som er omgjort til provisorisk sovesal i forbindelse med Ritas ankomst.

- Mange mennesker fra kystområdene har tatt inn på hotell her i byen. Hotellet jeg bort på har flyttet gjestene fra de øverste etasjene og ned i en middagssal. Her er stemningen preget av lettelse over at orkanen ikke ble så ille som ventet, men samtidig sitter alle og tenker på huset sitt, sier TV 2-reporteren.

- Vil ikke være i veien
USAs president George W. Bush besøkte det føderale hovedkvarteret for kriseberedskap i Washington. Senere på dagen skal Bush dra til kommandosentralen i Colorado Springs for å overvåke orkanen.

Presidenten droppet en planlagt kortvisitt til kriseberedskapsteamet i San Antonio i Texas.

- Det er ingen fare for at jeg skal være i veien der, det lover jeg dere, sa Bush på en pressekonferanse fredag ifølge AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere