Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Visste at metroen var sårbar

Foto: (Reuters/Scanpix)
Mens Moskvas befolkning sørger over de drepte i terroraksjonen mot metroen på fredag, må sikkerhetspolitiet tåle kraftig kritikk for ikke å ha luktet lunta.

- Sikkerhetspolitiet (FSB) visste at metroen var sårbar, skrev avisen Izvestia lørdag.

- For rundt to måneder siden innrømmet en topptjenestemann i FSB, i en privat kommentar, at sikkerhetstjenestene ventet med frykt at terroristene ville slå til inne på metroen, heter det i avisen.

Også nestlederen for sikkerhetskomiteen i Dumaen, Gennadij Gudkov, retter kritikk mot FSB, etter at 39 mennesker ble drept i bombeangrepet.

- Mye av skylden ligger hos FSB. Det var FSB som gikk glipp av informasjonen om terroristene, sier Gudkov til nettavisen gazeta.ru.

Avhør
To menn ble lørdag avhørt av politiet i forbindelse med eksplosjonen, opplyser en talsmann for innenriksdepartementet til nyhetsbyrået DPA. Den ene av de to lignet på en mann på et fantombilde som politiet offentliggjorde fredag, ifølge meldinger i russiske medier.

Soldater og politifolk med hunder var utplassert for å styrke sikkerheten på underganger og metrostasjoner i Moskva lørdag. Moskovitter la ned roser og nelliker på plattformen på Avtozavodskaja-stasjonen som toget forlot fredag morgen. Noen sekunder senere, inne i tunnelen, ble den andre vognen i toget rammet av en kraftig eksplosjon.

Lørdag lå fortsatt 105 mennesker på sykehus og tilstanden til 21 av dem ble betegnet som kritisk. Russiske medier melder at antallet omkomne kan komme til å stige.

-De fleste av pasientene har brannskader, brudd eller kuttsår, sa Jurij Tjurnikov, som er lege ved et av Moskvas sykehus.

Mulig selvmordsaksjonist
Myndighetene tror en selvmordsaksjonist gjennomførte bombeaksjonen, men etterforskere sier de fortsatt ikke kan utelukke en ulykke eller fjernstyrt bombe. President Vladimir Putin allerede utpekt tsjetsjenske opprørere som de skyldige.

Politiet studerer bilder fra overvåkingskameraer på jakt etter mistenkte. Ifølge BBCs nettsider viser bildene to kvinner som kan være involvert, samtidig som politiet har offentliggjort et fantombilde av en mann som er mistenkt i saken.

(NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!