- Visste om fangemishandling i 2002

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld fikk allerede i 2002 vite at fanger ble mishandlet på Guantanamo-basen, hevder en anerkjent journalist i en ny bok.

Gravejournalisten Seymour Hershs bok «In Chain of Command: The Road from 9/11 to Abu Ghraib» kommer ut mandag.

I boka hevder Hersh at en høytstående CIA-tjenestemann i 2002 fortalte Det hvite hus at det pågikk mishandling av fanger på Guantanamo-basen. Ifølge Hersh ble både Donald Rumsfeld og president Bushs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice orientert om rapporten fra CIA-tjenestemannen, skriver Financial Times, ifølge NTB.

Oppmuntret av toppene
CIA-tjenestemannen skal ha skrevet rapporten etter et besøk på Guantanamo sommeren 2002.

- Det fantes en praksis (med å mishandle fanger for å skaffe informasjon), som de på toppen oppmuntret til, sa Hersh til TV-kanalen NBC søndag.

Hersh’ opplysninger i boken er basert på anonyme kilder og annenhånds kilder. Det var Hersh som i en artikkel i Newyorker i vår avslørte omfanget av fangemishandlingen i Abu Ghraib-fengslet utenfor Bagdad.

Det hvite hus bekrefter overfor avisa New York Times at det ble skrevet en CIA-rapport og at den ble diskutert på høyt nivå. Men både på møtet og i rapporten var det først og fremst fokus på om noen av fangene ble holdt på basen uten grunn, ikke på fangemishandling, ifølge tjenestemenn.

Pentagon avviser
Mot slutten av 2002 skal Donald Rumsfeld ha godkjent at fanger ble kledd nakne og at det ble brukt hunder under avhør på Guantanamo-basen. En måned senere endret han instruksene fordi militære advokater var bekymret for om de var lovlige, skriver Financial Times.

Pentagon avviser i en uttalelse Hersh' «talløse ikke-beviste beskyldninger og uriktigheter, som han har framsatt tidligere på basis av anonyme kilder». (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag