*Nettavisen* Nyheter.

– Boko Haram inn i naboland

Boko Haram-lederen Abubakar Shekau. Foto: Ho (Afp)

Skal feste grepet i Kamerun.

I Nigeria har Boko Haram inngått en slags fredsavtale med myndighetene. I nabolandet Kamerun er derimot de radikale islamistene i ferd med å feste grepet.

Det forteller den kamerunske journalisten og TV-produsenten Madeleine Memb til NTB.

– De har destabilisert store områder helt i nord. Drap og kidnappinger er blitt en del av hverdagen. Folk her er veldig fattige, og nå er mange blitt drevet på flukt på grunn av Boko Harams herjinger, sier Memb, som denne uka besøkte Oslo.

Rekrutterer blant fattige

Fattigdommen er stor i de fjellrike, ørkenaktige områdene som utgjør den nordligste delen av Kamerun. Dette har gjort det lett for Boko Haram å rekruttere unge gutter blant den muslimske befolkningen, som tilhører de samme folkegruppene som bor i Nigeria på den andre siden av grensa.

– De får kanskje 500 dollar eller en motorsykkel. Så blir de gjort til krigere, forteller Memb.

Hun har drevet et norskfinansiert prosjekt mot omskjæring i områdene i nord, som grenser mot Nigeria. Men på grunn av Boko Haram har prosjektet måttet legges på is.

– Det er ikke mulig å reise dit lenger, konstaterer Memb.

Hun forteller også at situasjonen har gjort livet svært mye verre for den allerede vanskeligstilte befolkningen.

– Det er vanlig at jenter må gå langt for å hente vann. Men nå kan de ikke gå noen steder, fordi de risikerer å bli voldtatt eller tatt til fange, sier hun.

Lukrative kidnappinger

For Boko Haram har Kamerun vært viktig for deres kanskje mest innbringende virksomhet: kidnappinger av utlendinger.

Siden i fjor har en rekke spektakulære kidnappinger funnet sted. I april i fjor ble en fransk familie, tre voksne og fire barn, løslatt av de militante islamistene etter å ha blitt holdt fanget i fire måneder. Deretter ble en frank prest, en canadisk nonne, to italienske prester og ti kinesiske veiarbeidere bortført i rask rekkefølge.

Men først da ordføreren i byen Kolofata, som ligger like ved grensen til Nigeria, ble bortført i sommer sammen med en av byens religiøse ledere og kona til Kameruns visestatsminister, gikk alarmen for alvor.

Angrep

De siste månedene har myndighetene sendt over 1.000 soldater til nordområdene for å bekjempe Boko Haram.

Forrige uke kom det meldinger om at minst 107 ekstreme islamister var drept i et større sammenstøt med regjeringsstyrkene. Da hadde Boko Haram gått til angrep på landsbyen Amchide, satt fyr på moskeen og skåret over strupen på minst 30 landsbyboere, ifølge militærkilder. Tallene har ikke kunnet verifiseres.

For knapt to uker siden ble 27 kidnappede personer sluppet fri av islamistene. Men ingen vet hvor mye Boko Haram har fått i løsepenger.

– Det er trolig snakk om mye penger, sier Memb til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag