– Boko Haram sliter med å holde på territorier

En soldat fra Tsjad går forbi en ødelagt pansret militærvogn i Gambaru i Nigeria som trolig tilhørte Boko Haram.

En soldat fra Tsjad går forbi en ødelagt pansret militærvogn i Gambaru i Nigeria som trolig tilhørte Boko Haram. Foto: Emmanuel Braun (Reuters / NTB Scanpix)

Selv om over 200 løslatte Boko Haram-gisler i Nigeria gir grunn til optimisme, tror NUPI-forsker Morten Bøås at opprørsgruppa ikke er beseiret – men at den endrer karakter.

29.04.15 14:46

Tirsdag kveld opplyste den nigerianske hæren at 293 jenter og kvinner var befridd fra Boko Haram nord i Nigeria. Hvis det stemmer, vil det være det største antallet frigitte gisler fra opprørsgruppa noen gang, ifølge Nigeria-kjenner Morten Bøås, som er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Dersom opplysningene er korrekte, er det definitivt en fjær i hatten for avtroppende president Goodluck Jonathan, og et militære som har fått mye kritikk for å være for passive, sier Bøås til NTB.

Han mener samtidig at mye tyder på at gruppen er tilbake til sin opprinnelige form.

– De ligner nå mer på en mobil geriljabevegelse De er ikke i stand til å holde på territorier på samme måte som før, og da er det tungvint å frakte 300-500 fanger med seg. Da kan det hende disse kvinnene rett og slett har blitt forlatt.

Fortsatt er det uklart hvem gislene er, men det nigerianske militæret har uttalt at de savnede jentene fra kostskolen i Chibok ikke er blant dem.

– Uansett hvem de er, så er det positivt for disse kvinnene og deres pårørende. For de pårørende er jo disse kvinnene viktigere enn jentene fra Chibok, sier Bøås.

Les mer om Boko Haram:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag