*Nettavisen* Nyheter.

– Dere må slutte å klandre Vesten

Foto: Charles Dharapak (AP)

Barack Obama tar et vågalt og kraftig oppgjør med Det afrikanske kontinent.

11.07.09 22:38

Sjeldent, om ikke aldri, har en amerikansk president i nyere tid gått så langt i å antyde at kontinentets problemer med indre konflikter og korrupsjon er selvforskyldt.

– Ja, det stemmer at grensene som ble tegnet opp under kolonitiden ga liten mening og fostret konflikter, og Vesten har ofte tilnærmet seg Afrika som en beskytter fremfor en partner. Men Vesten er ikke ansvarlig for kollapsen i den zimbabwiske økonomien over det siste tiåret, eller for krigene hvor barn har blitt vervet som soldater, sa Obama da han talte i parlamentet i Ghanas hovedstad Accra lørdag.

Dette er Obamas andre offisielle besøk til et afrikansk land som USAs president. Presidentens første besøk var til Kairo hvor han talte til verdens muslimer.

Ventet en mykere tone
Mange afrikanske ledere hadde trolig ventet en mykere tone fra Obama som følge av hans dype røtter til kontinentet – Obamas far var som kjent fra Kenya – men presidenten tok et kraftig oppgjør og fordømte tyranniske, afrikanske ledere som har beriket seg selv på andres tragedier.

– Intet menneske er interessert i å bo i et samfunn der rettsregler er erstattet med brutalitet og korrupsjon. Det er ikke demokrati, men tyranni, og nå er det tid for at dette slutter, sa presidenten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Shawn Thew

USAs første svarte president ville bare love samarbeid til land som hadde et fungerende regjeringssystem.

– Intet land kan skape rikdom hvis lederne utnytter økonomien til å berike seg selv, eller når politiet kan bli bestukket av narkotikasmuglere. Ingen selskaper ønsker å investere i steder hvor regjeringen forsyner seg med 20 prosent av toppen, fortsatte presidenten.

Snakket om faren
Men Obama sørget også for å myke opp den tøffe retorikken ved å trekke fram sin egen fars erfaringer med Vestens inntog i Afrika. Han fortalte blant annet om faren som alltid ble tiltalt som «gutt» av sine hvite arbeidsgivere da han jobbet som kokk for britene i Kenya. Det til tross for at han var en respektert eldre mann blant sine egne landsbyinnbyggere.

USAs første afrikanskættede president besøkte også det gamle slavekvarteret Cape Coast Castle etter talen i parlamentet.

– Dette minner meg på hvor ond fortiden kan være, men at vi også kan overvinne det, sa han.

Obama landet i Ghana sent fredag kveld rett fra G8-toppmøtet i Italia, hvor verdenslederne hadde besluttet å bevilge 20 milliarder dollar til afrikansk jordbruksutvikling. Presidenten forlot Ghana med Air Force One lørdag kveld og vender tilbake til Washington D.C.

Forgjengeren George W. Bush har høstet lite ros for sine åtte år i Det hvite hus, men fikk faktisk skryt av selveste Bob Geldof for innsatsen han gjorde i Afrika.

Kilder: The New York Times, The Telegraph, BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag