RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det er en stor psykisk påkjenning

Foto: SCANPIX (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Nordmennenes sak vil trolig ikke komme for retten før i slutten av juli.

Tjostolv Moland (28) og kameraten (27) ble pågrepet i mai mistenkt for å ha drept sin sjåfør i Nordøst-Kongo.

Kongolesiske myndigheter har flere ganger opplyst at etterforskningen er avsluttet og at tiltalen skal oversendes til domstolene. Men flere ganger har rettssaken blitt utsatt og etterforskningen er blitt gjenopptatt. Nå kan det ta ytterligere tre uker til før nordmennene stiller i retten.

Starter ikke før 20. juli
– Dette er ikke hundre prosent sikkert, men det er usannsynlig at det skjer noe før uken som starter 20. juli. Og det er mulig det tar ytterligere en uke til. Basert på den informasjonen vi har, vil det ikke skje før 20. juli, sier Norges ambassadør til Angola, Jon Vea, til Nettavisen.

Vea, som har Kongo som ansvarsområde, har fulgt nordmennene tett i løpet av den snart to måneder lange etterforskningen. Han sier nordmennene begynner å lide av å leve i uvisshet.

– De har det etter forholdene ok. De får medisinsk tilsyn og alt de trenger av mat, men det er en psykisk påkjenning for dem at det drar ut hele tiden, sier Vea.

Ingen dødsstraff
Strafferammen for drap i Kongo er dødsstraff, men landet har ikke praktisert dette på et tiår. Kongolesiske myndigheter har også vært positive til en eventuell soningsoverføring til Norge.

Men nordmennene kan først søke om soningsoverføring til Norge når saken er ferdig.

Nordmennene skal prøves for en militærdomstol i Kisangani. Årsaken til dette skal være at de angivelig hadde militære identifikasjonskort på seg da de ble pågrepet. Norske myndigheter kommer til å være godt representert under rettssaken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere