RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det vil være et alvorlig feilgrep å velge ham


VETERAN: Den venstreorienterte veteranen Jeremy Corbyn tar opp kampen om å bli ny Labour-leder. Her deltar han i en debatt i Warrington i Cheshire.
VETERAN: Den venstreorienterte veteranen Jeremy Corbyn tar opp kampen om å bli ny Labour-leder. Her deltar han i en debatt i Warrington i Cheshire. Foto: Peter Byrne (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Kontroversiell lederkandidat skaper bråk i britiske Labour.

LONDON/OSLO (NTB): Jeremy Corbyn skaper et bilde av fullstendig sirkus i Labour, mener norsk ekspert. 66-åringen leder kampen om å bli ny partileder.

Corbyn er en av fire som kjemper om å bli ny leder av det britiske arbeiderpartiet Labour etter Ed Miliband. Miliband trakk seg da valgnederlaget var klart i mai.

– Men jeg tror ikke han har noen reell sjanse til å bli partileder, sier Storbritannia-ekspert og statsviter Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

Les også: - Et av de mest overraskende valgresultat i Vest-Europa siste 20 år

Overrasket alle

Corbyn, som tilhører den absolutte venstresiden i Labour, og som i et TV-intervju i helgen priset Karl Marx, var den siste av de fire kandidatene som meldte seg på i lederkampen.

– Han ble hjulpet fram for å vide ut debatten, og få med en fra den radikale venstresiden. Parlamentarikerne som hjalp ham fram, angrer nok på det nå, sier Bratberg.

Corbyn overrasket alle og ledet i en meningsmåling forrige uke klart på de tre andre lederkandidatene.

– Men det hefter så mye usikkerhet ved slike meningsmålinger, påpeker Bratberg, og minner om det britiske parlamentsvalget i mai, der meningsmålingene spådde et helt annet valgresultat.

Bratberg tror Corbyn har for ekstreme meninger til at han kommer til å bli valgt, og tipper at Yvette Cooper vil gå av med seieren.

– Hun blir i så fall den første kvinnelige partilederen og representerer dermed en form for fornyelse.

STORBRITANNIA-EKSPERT: Øivind Bratberg har ingen tro på at Jermey Corbyn blir ny leder av britiske Labour. Partiet skal velge ny sjef i september.

Latterliggjort

Corbyn har blitt latterliggjort av den konservative pressen i Storbritannia, og kommentatorer har spådd at det er over og ut for Labour dersom han skulle bli valgt til partileder. Så ille tror ikke Bratberg det vil gå:

– Det vil være et alvorlig feilgrep å velge ham, men et feilgrep man kan rette opp i. Men som sagt tror jeg ikke han blir valgt, sier Bratberg.

Den konservative avisen Daily Telegraph har kjørt en kampanje for å få sine lesere til å melde seg inn i Labour og stemme fram Corbyn for dermed å knuse Labour. Også folk helt på venstresiden har meldt seg inn i partiet for å sikre at Corbyn vinner.

Partiet har innført et system der alle som betaler 3 pund (snaut 40 kroner) på nettet og registrerer seg som Labour-velgere kan være med og stemme fram den neste partilederen.

Fakta: Disse vil bli Labour-leder

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Andy Burnham (45) fra Liverpool. Har sittet i Underhuset siden 2001, har vært helseminister og minister for kultur, medier og sport.
  • Yvette Cooper (46) fra Inverness i Skottland. Har sittet i Underhuset siden 1997, har vært arbeids- og pensjonsminister, er gift med Labour-politikeren Ed Balls.
  • Liz Kendall (44) fra Abbots Langley i Hertfordshire i Sør-England. Har sittet i Underhuset siden 2010.
  • Jeremy Corbin (66) fra bydelen Islington i Nord-London. Har sittet i Underhuset siden 1983. Regnes som en av partiets mest venstreradikale parlamentsmedlemmer.
  • Partilederen skal velges 12. september. (©NTB)

Jeremy Corbyn gikk tirsdag ut og ba kun dem som er ekte Labour-støttespillere om å registrere seg.

– Uskikkelige folk bør holde seg unna, sa Corbyn ifølge avisa The Guardian.

Hvem som blir ny Labour-leder, blir klart 12. september. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere