RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(EPA)

-Drapet en al-Qaida-operasjon

Sist oppdatert:
En gruppe som kaller seg Den Arabiske Motstandsgruppe har påtatt seg ansvaret for drapet på lederen av det USA-opprettede styringsrådet i Irak, Ezzedine Salim, mandag morgen.

Drapet på lederen av det USA-opprettede styringsrådet i Irak, Izz al-Din Salim, fordømmes av det internasjonale samfunn.

En talsmann for de amerikanske styrkene i Irak sier at tekniske funn går i retning av at dette er en al-Qaida-operasjon.

USAs sivile administrator i Irak, Paul Bremer, karakteriserte drapet som « en skamløs ond handling». Han sa at de krefter som står bak skal bli nedkjempet. Storbritannias utenriksminister karakteriserte terroristene som « fiender av det irakiske folk». Det er ventet at EUs utenriksministere, som er samlet i Brussel, vil komme med en fellesuttalelse senere i dag.

10 drept
Det var søndag morgen at en bilbombe gikk av utenfor det amerikanske administrasjonssenteret i Bagdad, mens Salim var på vei inn i bygningen. Han befant seg i en kolonne med fire biler som ventet på sikkerhetssjekk for å komme inn på området.

Til sammen ti personer ble drept i den samme aksjonen. To av dem var amerikanske soldater. Åtte ble skadd. Samtlige fire biler i kolonnen ble sprengt i lufta, og eksplosjonen etterlot seg et stort krater, og mange biler i nærheten kom i brann.. Eksplosjonen kunne høres over store deler av Bagdad.

al-Qaida-operasjon
En ukjent gruppe som kaller seg Den Arabiske Motstandsgruppe har tatt på seg ansvaret for drapet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

-To medlemmer av vår organisasjon gjennomførte den heroiske operasjonen som førte til den korrupte forræder Ezzedine Salims død, heter det i en uttalelse fra organisasjonen mandag kveld norsk tid.

Salim var medlem av styringsrådet, og den siste måneden leder av rådet. Formannskapet går på rundgang mellom medlemmene hver måned. Salim var et sentralt medlem av det islamske partiet Shiite Daawa. Dette er det andre medlemmet av det irakiske styringsrådet som er blitt drept.

Prosessen fortsetter
Iraks utenriksminister Hoshiyar Zebari sa i en kommentar at drapet på Salim ikke vil stanse den politiske prosessen som er i gang. Arbeidet vil fortsette som planlagt, sa han, og la skylden for attentatet på «fundamentalistiske og antidemokratiske grupper som ikke ønsker et stabilt og fremgangsrikt Irak».

Attentatet søndag morgen kom etter en rekke trefninger i ulike deler av Irak lørdag og natt til søndag. Til sammen ble 14 personer drept i slike trefninger, i tillegg til en rekke sårede.

Utsatte politikere
Irakiske politikere som deltar aktivt i samarbeidet med USA og de allierte, er ekstremt utsatt og et terrormål for ulike grupper som ønsker å bekjempe USAs og de alliertes nærvær i Irak.

Planen er at en overgangsregjering med 30 medlemmer skal overta styringen av landet fra 30. juni.

(NTB-AFP-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere