– Et velregissert kupp

PRO-RUSSISK: Tilhengere av den da fortsatt sittende pro-russiske presidenten Viktor Janukovitsj med plakater utenfor parlamentet i Kiev 28. januar. På plakaten står det "Krims innbyggere støtter Janukovitsj".

PRO-RUSSISK: Tilhengere av den da fortsatt sittende pro-russiske presidenten Viktor Janukovitsj med plakater utenfor parlamentet i Kiev 28. januar. På plakaten står det "Krims innbyggere støtter Janukovitsj". Foto: Vasily Fedosenko (Reuters)

Vedtakene om Krims framtid ble fattet av et ulovlig mindretall i regionalforsamlingen.

09.03.14 14:06

SIMFEROPOL: (NTB): Da Krims regionforsamling for halvannen uke siden valgte ny regionregjering og vedtok folkeavstemning om Krims tilknytning, var bare et mindretall av representantene til stede.

Følg direktedekningen av krisen i Ukraina her

Reglene sier at minst 51 av forsamlingens 100 folkevalgte må være til stede for å fatte vedtak. Lokalregjeringen som nå sitter, hevder at 61 var til stede. Men ifølge Aftenposten , som søndag i detalj redegjør for hva som skjedde, var bare 36 representanter på plass.

Alle vedtakene om Krims framtid er dermed vedtatt av et ulovlig mindretall

Avisen har blant annet intervjuet representanten Nikolaj Sumulidi, som offisielt var til stede og stemte. Til Aftenposten forteller han at han verken var der eller deltok i noen avstemning, til tross for at han hadde fått en telefon og blitt truet med uspesifiserte konsekvenser om han ikke møtte opp torsdag 27. februar.

– Et velregissert kupp, sier den folkevalgte Refat Tsubarov til avisen. Tsubarov er også leder for krimtatarene.

Sergej Aksionov, som forsamlingen denne torsdagen valgte som ny lokal regjeringssjef, tilhører partiet Russisk enhet. Ved valget i 2010 fikk det 4 prosent av stemmene og tre av 100 representanter i regionforsamlingen på Krim.

Aksionov erklærte seg 36 timer senere som personlig sjef for politiet og sikkerhetsstyrkene på Krim. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.