RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Hold deg unna, Obama

Foto: MARK RALSTON (AFP)
Sist oppdatert:
Ahmadinejad raser mot Obama samtidig som at han mister støtte blant sine egne politikere.

Irans gjenvalgte president Mahmoud Ahmadinejad raser mot USAs president Barack Obama etter at sistnevnte fordømte iranske myndigheters voldelige håndtering av iranske demonstranter. Ahmadinejad anklager USA for å blande seg inn i landets interne stridigheter.

- Herr Obama begikk en stor feiltakelse ved å si disse tingene. Vårt spørsmål er hvorfor falt han for denne fellen og sa ting som Bush pleide å si, sa Ahmadinejad til det semioffisielle nyhetsbyrået Fars, melder Reuters.

Obama kan ha fremstått som litt vinglete i forhold til situasjonen i Iran, men hensikten er nettopp å avstå fra å bli oppfattet som at USA blander seg opp i de interne stridighetene, samt understreke at det er iranerne selv som ønsker forandring – og ikke USA.

Først tok Obama en myk tone hvor ha uttrykket bekymring over volden som blusset opp i kjølvannet av det iranske valget 12. juni. Deretter poengterte han at det var liten forskjell mellom kandidatene Mahmoud Ahmadinejad og Mir Houssein Mousavi, noe som fikk ham til å fremstå som nøytral.

Etter hvert som situasjonen eskalerte, gikk han ut og fordømte voldshandlingene. 19 personer er bekreftet drept i sammenstøtene mellom demonstranter og opprørspoliti i Iran, men det verserer rykter om at så mange som 150 kan ha blitt drept.

Ahmadinejad sliter nå på hjemmebane, og mye tyder på at det er en dyp splittelse i nasjonalforsamlingen. Ifølge lokal presse avsto 105 iranske parlamentarikere fra å delta på seiersfesten til presidenten onsdag kveld, melder BBC.

290 parlamentarikere var invitert til den storstilte festen.

Omfanget på demonstrasjonene i Teheran har avtatt noe de siste dagene, men onsdag var det igjen sammenstøtt mellom demonstranter og opprørspoliti i Teherans gater. Demonstrantene ble jaget bort med tåregass og batonger. I tillegg skal 70 akademikere ha blitt arrestert etter et møte med tidligere presidentkandidat Mir Hossein Mousavi, melder Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere