RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: STR (AP)

– Iran løslater gisler

Sist oppdatert:
Iran skal ha løslatt fem av ni ansatte ved den britiske ambassaden i Teheran.

Iransk TV melder mandag at fem ansatte er løslatt. Ni iranske ambassadeansatte ble i helgen arrestert og beskyldt for å ha deltatt i de ulovlige demonstrasjonene i Teheran.

Derimot har den britiske utenriksministeren David Miliband avvist anklagene som grunnløse.

Ifølge det iranske utenriksdepartementet skal Miliband og den iranske utenriksministeren Manouchehr Mottaki ha drøftet situasjonen på telefon sent søndag kveld, melder Reuters.

Gjennomfører omtelling
Samtidig har Vokterrådet startet en delvis omtelling av stemmene etter valget 12. juni, noe opposisjonsleder Mirhossein Mousavi tar sterk avstand fra.

Vokterrådet har sagt de vil gjennomføre en tilfeldig omtelling av ti prosent av stemmene. Det forventes at omtellingen vil være ferdig i løpet av mandag, og resultatet blir kunngjort kort tid etter.

Mousavi anklager valgmyndighetene for valgfusk og krever derfor valget annullert. Han fikk 34 prosent av stemmene mot gjenvalgte president Mahmoud Ahmadinejads 64 prosent.

Irans gater har vært preget av omfattende demonstrasjoner mot valgfusk etter presidentvalget, og myndighetene har slått hardt ned på demonstrantene med vold og massearrestasjoner.

2000 iranere arrestert
Ifølge Den internasjonale føderasjon for menneskerettigheter har over 2000 iranere blitt arrestert og flere hundre er ennå savnet etter valget, skriver The Times.

– Iran er i dag preget av et klima fylt med terror og frykt, sier Den internasjonale føderasjon for menneskerettigheter, som er en paraplyorganisasjon for 155 menneskerettighetsorganisasjoner, i en uttalelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere