RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Iranske offiserer tatt til fange i Jemen

De to offiserene skal ha gitt råd til Houthi-opprørere.
De to offiserene skal ha gitt råd til Houthi-opprørere. Foto: Mohamed Al-sayaghi (Reuters)
Sist oppdatert:
To iranske militæroffiserer som ga råd til Houthi-opprørerne, skal være tatt til fange i byen Aden sør i Jemen. Samtidig har ny nødhjelp kommet inn i det konfliktherjede landet.

Lokale militssoldater i Aden sier de pågrep de to iranerne, en oberst og en kaptein, fredag kveld. Offiserene tilhører den iranske revolusjonsgarden, ifølge soldatene.

Dersom meldingene blir bekreftet, kan dette øke spenningene mellom Iran og Saudi-Arabia, som kjemper om innflytelse i Midtøsten.

De to iranerne ble funnet i to forskjellige distrikter i Aden, der harde kamper mellom Houthi-opprørere og soldater som er lojale til presidenten, pågår.

– Den innledende etterforskningen avdekket at de er fra Quds-styrken, og at de jobber som rådgivere for Houthi-militsen, sier en av kildene til Reuters.

– De er brakt til et sikkert sted og vi vil levere dem til koalisjonsstyrken, sier kilden.

Mange drept

En saudi-ledet koalisjon har i over to uker gjennomført luftangrep mot de sjiamuslimske opprørernes stillinger i Aden, som Saudi-Arabia anklager Iran for å gi militær støtte til.

Iran nekter for anklagene og har fordømt luftangrepene. Også Houthi-opprørerne nekter for at de får hjelp fra sjiamuslimske Iran, og sier at deres væpnede kamp er mot korrupsjon og sunnimuslimske opprørere i al-Qaida.

Lørdag ble rundt 20 Houthi-opprørere og to rivaliserende militssoldater drept i luftangrep og kamper på bakken sør i landet, ifølge lokale kilder.

Mer nødhjelp

Samtidig opplyser Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) at de for andre dag på rad har sendt ett fly med nødhjelp til hovedstaden Sana.

– Den nye leveransen er på 35,6 tonn, hvorav 32 tonn er medisinsk hjelp og resten er vannrenseutstyr, kraftgeneratorer og telt, sier talskvinne Marie Claire Feghali i ICRC.

Det er et stort behov for utstyr til å behandle de mange sårede etter uker med intense kamper i landet.

Også FN sendte et fly til Sana med medisiner og utstyr fredag. Leveransene var den første nødhjelpen som har kommet inn i hovedstaden siden den saudi-ledede koalisjonen startet luftangrepene.

Ba om pause

Det var i september at Houthi-militsen begynte å sikre seg stadig mer kontroll over hovedstaden, og i mars flyktet president Abd-Rabbu Mansour Hadi til Saudi-Arabia.

FN oppfordret fredag til en faglig «humanitær pause» i noen timer slik at nødhjelpsforsyninger kan komme inn i det konfliktherjede landet.

Rundt 600 mennesker, blant dem titalls barn, har mistet livet i kampene, ifølge organisasjonen. I tillegg er 2.200 personer blitt såret, mens 100.000 er sendt på flukt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere