*Nettavisen* Nyheter.

– IS har begynt å ødelegge oldtidsby i Irak

IS-opprørere har gått til angrep på den assyriske oldtidsbyen Nimrud i Irak, ifølge irakiske myndigheter.

06.03.15 07:36

– IS har angrepet den historiske byen Nimrud og ødelagt den med bruk av tunge kjøretøyer, heter det i en uttalelse fra Iraks departement for turisme og fortidsminner.

En tjenestemann bekrefter nyheten og sier ødeleggelsene startet etter bønnen midt på dagen torsdag, og at lastebiler kan ha blitt brukt til å frakte bort statuer.

– Ennå vet vi ikke hvor omfattende ødeleggelsene er, sa tjenestemannen som ikke ønsker å bli navngitt.

Nimrud ble grunnlagt på 1200-tallet f.Kr. og var en stor og viktig by ved bredden av Tigris i oldtidens Assyria. Den ligger 30 kilometer sør for Iraks nest største by Mosul, der IS har sitt hovedkvarter i Irak.

Ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) ødela nylig en rekke uerstattelige antikke kunst- og kulturskatter på museet i Mosul.

Ikke uventet

– Jeg må bare beklage at dette ikke er uventet. Planen deres er å utslette den irakiske arven, ett sted av gangen, sier den irakiske arkeologen Abdulamir Hamdani ved Stony Brook University.

Han sier at den neste på lista blir Hatra, som er en svært godt bevart by i Nineveh-provinsen som er over 2.000 år gammel og står på UNESCOs verdensarvliste.

Nimrud ble beskrevet som et av de viktigste arkeologiske funnene i det 20. århundre da en stor samling smykker ble funnet i 1988.

De ble stilt ut i nasjonalmuseet i Bagdad før de forsvant ut av syne, men de overlevde plyndringen av museet etter den amerikanske invasjonen og ble gjenfunnet i en bygning tilhørende sentralbanken.

Trykkluftbor og slegger

Det meste av det som ble funnet i Nimrud er for lengst flyttet til museer, i Mosul, Bagdad, Paris, London og andre steder. Men store lamassu-statuer – okser med vinger og menneskehoder – og reliefer er fortsatt på plass.

Ødeleggelsene i Nimrud torsdag kommer en uke etter at IS la ut en video som viste IS-aktivister som knuste uvurderlige oldtidsgjenstander med slegger og trykkluftbor i museet i Mosul, mye av det fra Nimrud.

I jihadistenes ekstreme tolkning av islam må statuer og helgenskrin ødelegges fordi de er idoler som konkurrerer med Gud.

Framferden i Mosul og Nimrud minner om da Taliban sprengte de enorme buddhaene i Bamayan (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag