RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Mann tilstår innblanding i drap på Nemtsov

Tre av mennene som er pågrepet i forbindelse med drapet på Boris Nemtsov, er fotografert i en rettsbygning i Moskva. Russiske myndigheter har navngitt fem personer som er mistenkt for innblanding i drapet. Alle er fra Tsjetsjenia.
Tre av mennene som er pågrepet i forbindelse med drapet på Boris Nemtsov, er fotografert i en rettsbygning i Moskva. Russiske myndigheter har navngitt fem personer som er mistenkt for innblanding i drapet. Alle er fra Tsjetsjenia. Foto: Maxim Shemetov (Reuters / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
En tsjetsjensk mann har innrømmet at han er innblandet i drapet på Putin-kritikeren Boris Nemtsov, ifølge en dommer i Moskva.

Tsjetsjeneren Zaur Dadajev ble søndag siktet og varetektsfengslet for innblanding i drapet på den russiske opposisjonspolitikeren.

Han er inntil videre fengslet fram til 28. april. Statlige russiske medier har tidligere meldt at Dadajev har jobbet i politistyrken Sever (Nord) i Tsjetsjenia i ti år.

Russiske etterforskere sa i forrige uke at de blant annet undersøker teorien om at militante islamister sto bak drapet på Nemtsov 27. februar.

– Mislikte Charlie Hebdo

Den nå varetektsfengslede Dadajev mislikte det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, ifølge Tsjetsjenias Kreml-vennlige leder Ramzan Kadyrov.

– Alle som kjenner Zaur, bekrefter at han er en dypt troende og at han, som alle muslimer, var sjokkert over Charlies virksomhet og støtteerklæringer for trykking av karikaturene, skrev Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov på Instagram søndag.

Nemtsov uttrykte støtte til Charlie Hebdo, som ble utsatt for et terrorangrep i Paris i januar. Satiremagasinet har blant annet har trykket karikaturer av profeten Muhammed.

Fem tsjetsjenere

En annen tsjetsjener, Anzor Gubasjev, er også siktet for drapet, og både han og tre andre menn fra den russiske delrepublikken var ventet å bli varetektsfengslet søndag. En av dem er en yngre bror av Gubasjev. Både han og en annen av de mistenkte skal ha blitt pågrepet i Ingusjetia lørdag kveld.

DREPT: Boris Nemtsov.

Nemtsov, som var opposisjonspolitiker, korrupsjonsjeger og en iherdig kritiker av president Vladimir Putin, ble skutt og drept i sentrum av Moskva fredag 27. februar.

– Kreml står bak

Datteren til Nemtsov sier at hun er sikker på at drapet på faren var politisk motivert, og at Kreml står bak.

– Han ble drept fordi han var imot Kreml. Det er helt klart, sier Sjana Nemtsova til den tyske avisa Bild am Sonntag.

30 år gamle Sjana er Nemtsovs eldste datter. Hun sier hun er sikker på at drapet ble begått med full støtte fra myndighetene, og at gjerningsmennene var sikre på at de ikke ville bli tatt.

Hun advarer mot å tro at drapet blir oppklart. Noen kommer til å bli straffet, men ikke de virkelig skyldige, mener hun. (©NTB)

Lik Nettavisen og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere