– Matematiker John Nash døde i bilulykke

Kong Harald overrekker Abelprisen 2015 til matematikerne John F. Nash jr. (t.v.) og Louis Nirenberg under en seremoni i Universitetets Aula i Oslo tirsdag ettermiddag.

Kong Harald overrekker Abelprisen 2015 til matematikerne John F. Nash jr. (t.v.) og Louis Nirenberg under en seremoni i Universitetets Aula i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Fikk sist uke Abelprisen i Oslo.

24.05.15 17:29

Den amerikanske matematikeren John Forbes Nash Jr. (86) og hans kone Alicia (82) omkom i en bilulykke i New Jersey, opplyser politiet til lokale medier. Nash fikk sist tirsdag Abelprisen i Oslo.

Ekteparet satt i en drosje som krasjet i forbindelse med en forbikjøring ved New Jersey Turnpike, opplyser Gregory Williams i delstatspolitiet til nettavisen NJ.com.

Nash reiste fra Norge lørdag morgen, får NTB opplyst. Ulykken skjedde etter ankomst til USA senere lørdag.

Den tragiske nyheten kom som et sjokk på Abelkomiteen og Det Norske Videnskaps-Akademi.

– Jeg er nummen, sier akademiets preses Kirsti Strøm Bull til NTB.

– Jeg syns det var en stor opplevelse å treffe ham. Jeg opplevde ham som en veldig nysgjerrig person. Han var genuint interessert i det som var rundt ham, sier hun.

Matematikerne John F. Nash jr. (t.v.) og Louis Nirenberg før mottakelsen av Abelprisen 2015 under en seremoni i Universitetets Aula i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Reiste fra Oslo

Noe av det siste Nash gjorde i Norge, var å få en omvisning på Munch-museet i Oslo fredag ettermiddag. Han og kona, som var fysiker, hadde begge en stor interesse for den norske kunstneren.

– Jeg tilbrakte to timer sammen med dem på Munch-museet. Begge to utviste en enorm interesse for utstillingen med Edvard Munch og Vincent Van Gogh som var der, forteller Bull.

I forkant av museumsbesøket ble Nash intervjuet av Morgenbladets journalist Hanne Jakobsen.

– Vi satt og snakket sammen i en halvtime om matematikk og om hvordan man når som langt som han har gjort, sier hun.

Hun beskriver Nash som en veldig hyggelig mann med god humor.

– Han var nok også smartere enn jeg skjønte. Svarene hans på spørsmålene mine var ikke alltid så lette å forstå, men det tror jeg nok var fordi han tenkte i andre baner enn meg, sier Jakobsen.

Fikk audiens

Nash og hans kone var på vei sørover i en taxi da ulykken skjedde, opplyser polititalsmann Williams til NJ.com.

Taxisjåføren mistet kontrollen under en forbikjøring og krasjet inn i midtdeleren. Også den andre bilen krasjet. Taxisjåføren satt fastklemt etter ulykken og ble fløyet til sykehus etter at han ble reddet ut. Han skal ikke være livstruende skadd.

Det var kong Harald som delte ut den høythengende Abelprisen til John Nash og hans matematikerkollega Louis Nirenberg. Utdelingen fant sted i Universitetets aula i Oslo. I forkant av utdelingen fikk de to prisvinnerne audiens på Slottet.

Nirenberg kom hjem lørdag. Han hyller Nash som en fantastisk matematiker og person.

Russell Ira Crowe spilte rollen som Nash i den Oscar-belønnede filmen «A Beautiful Mind».

De to regnes blant gigantene innen matematikken i det 20. århundre, og begge har lange karrierer ved amerikanske universiteter.

Prisbelønnet film

Hvorfor oppstår en trafikk-kø? Hva skjer når en tsunami når grunt vann? Til grunn for all forskning rundt slike fenomener ligger differensialligningene som Nash og Nirenberg har bidratt til å utvikle.

«Diffligningene», som matematikerne kaller dem, er verktøy som brukes i kompliserte beregninger av forholdet mellom størrelsen på et objekt og endringer.

Nash er en av få matematikere som er kjent utenfor de akademiske sirkler etter den fire ganger Oscar-belønnede filmen «A Beautiful Mind» fra 2001 med Russell Crowe i rollen som Nash. Crowe twitrer at tankene går til John, konen Alicia og familien.

Filmen, som i Norge fikk tittelen «Et vakkert sinn», handler først og fremst om Nashs bidrag til utviklingen av spillteori, noe han arbeidet med i begynnelsen av karrieren, og som han mottok Nobelprisen i økonomi for allerede i 1994. Den viser også hvordan matematikeren utviklet paranoid schizofreni. (©NTB)

Fakta

Fakta om John Forbes Nash


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.