– Obama vil krige mot IS i Syria

KLAR TALE: - Vi skal uskadeliggjøre og ødelegge IS slik at terrorgruppen ikke lenger er en trussel mot regionen eller USA, har Obama uttalt tidligere. Nå kan ha ta et steg videre.

KLAR TALE: - Vi skal uskadeliggjøre og ødelegge IS slik at terrorgruppen ikke lenger er en trussel mot regionen eller USA, har Obama uttalt tidligere. Nå kan ha ta et steg videre. Foto: Saul Loeb (AFP/NTB scanpix)

Holder viktig tale i natt.

Bagdad (NTB-Reuters-AFP): President Barack Obama kommer til å åpne for bombing av IS også på syrisk side av grensen, lyder spådommene før presidenten legger fram sin plan for hvordan han vil bekjempe ekstremistgruppen.

Torsdag klokka 3 norsk tid holder Obama en tale til nasjonen for å legge fram sin strategi for bekjempelse av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), som herjer i Irak og Syria.

Presidenten er klar til å ty til luftangrep også i Syria som en del av en utvidet plan for å bekjempe IS-krigerne og mener han ikke trenger Kongressens støtte for å iverksette planene, skriver Washington Post.

Avisen melder at Obama diskuterte planene sine med en gruppe utenrikseksperter i Det hvite hus tidligere i uka, der presidenten sa at angrep på begge sider av grensen mellom Irak og Syria var nødvendig for å ivareta USAs sikkerhet. Fra før har amerikanerne utført 148 luftangrep i Irak siden 8. august.

Også flere ikke-navngitte amerikanske tjenestemenn sier bombing i Syria vil være en del av planen, skriver Reuters.

Bygger koalisjon

Samtidig sier USAs utenriksminister John Kerry at USA og andre land vil trene og hjelpe den irakiske hæren som et ledd i en global strategi mot de ekstreme opprørerne. Kerry er i Midtøsten for å bygge en koalisjon i kampen mot IS, som amerikanske myndigheter omtaler som ISIL.

– USA og verdenssamfunnet vil ikke passivt se på at ISILs ondskap sprer seg, sa Kerry under onsdagens besøk i Bagdad.

Det amerikanske utenriksdepartementet har sagt at om lag 40 land har sagt seg villige til å delta, i større eller mindre grad, i kampen mot ekstremistgruppen.

Kerry mener den irakiske statsministeren Haider al-Abadis nye samlingsregjering er et viktig ledd i kampen mot IS-krigerne.

– Vi har alle interesse av å støtte den nye regjeringen i Irak i denne spesielt kritiske tiden.

Kerry møter torsdag ledere fra ti arabiske land, samt Tyrkia, i den saudiarabiske havnebyen Jeddah, i et forsøk på å samle bred regional støtte til offensiven mot de ytterliggående, islamistiske opprørerne.

Støtte i ny meningsmåling

En meningsmåling tirsdag viste at nesten 75 prosent av amerikanerne støtter den nåværende aksjonen i Irak, og at 65 prosent stiller seg positive til luftangrep i Syria, ifølge AFP.

Josh Earnest, pressetalsmann i Det hvite hus, har ikke villet kommentere om Syria er tema i Obamas tale til folket.

– Presidenten vil redegjøre for hva han mener er i USAs interesse i denne situasjonen, sa Earnest på en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Earnest kommer ikke Obama til å offentliggjøre en tidsplan for bekjempelse av ekstremistene, men det antas at presidenten har lagt en plan som strekker seg til etter at hans egen regjeringstid i Det hvite hus er over i 2017. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.