*Nettavisen* Nyheter.

... om ni år er den framme

Foto: (EPA/Scanpix)

Etter to dager med utsettelser ble «New Horizons» skutt opp torsdag kveld. Se bildene her.

20.01.06 07:42

Etter problemer med vind, strømbrudd og antennesystemer fikk NASA skutt opp Pluto-sonden «New Horizons» torsdag klokka 20 norsk tid. Dermed kan «New Horizons» gjennomføre det første besøket til solsystemets fjerneste planet, Pluto.

De første minuttene ser ut til å ha gått uten problemer.

Men alt var ikke problemfritt før den tok av. Først ble oppskytingen planlagt klokken 19.08 norsk tid, men etter det ble oppskytingen utsatt flere ganger på grunn av skyer.

Dette var ukens tredje forsøk denne uken. Tirsdag ble oppskytingen stanset av vind, samt at man hadde et midlertidig teknisk problem med antennetsystem Deep Space Network. Onsdag sørget en storm for strømbrudd ved en kontrollsentral i Maryland, langt unna oppskytingsstedet i Florida.

Her kan du se en direkte overføring av oppskytningen på Nasas hjemmesider(ekstern lenke).

Haster ikke - ennå
«New Horizons» vil etter planen nå Pluto i 2015, og NASA har jobber med prosjektet i 17 år allerede, så et par dagers forsinkelse har kanskje ikke så mye å si.

Men hvis forsinkelsene hadde blitt større, kunne det fått konsekvenser, for «New Horizons» måtte bli skutt opp innen 14. februar, ellers ville oppskytingen blitt utsatt ett år. Ideelt sett ville NASA også få den av gårde innen 28. januar for å få god effekt av en sving rundt Jupiter, som bidrar med gravitasjon for å gi «New Horizons» ekstra fart.

Hadde reisen blitt utsatt til 14. februar, ville reisen bli rundt fem år lengre.

Første gang
Ingen romsonder har tidligere besøkt planeten, og selv ikke romteleskopet Hubble klarer å se detaljer på Plutos iskalde overflate.

- Romteleskopet Hubble har klart å ta bilder av noen konturer på planetoverflaten, men disse er svært svake, så vi vet ikke hva det er, sa romfartsekspert Erik Tandberg til Kanal 24 før det første oppskytingsforsøket.

(Se bilder av planeten nederst i saken).

Romsonden skytes etter planen opp med en Atlas V-rakett fra Kennedy Space Center i Florida.

Deretter skal «New Horizons» krysse hele solsystemet på rekordtid og foreta forbiflygninger over Pluto og planetens tre måner i 2015. Med sine 58.000 kilometer i timen er sonden den raskeste noen sinne. Sonden kommer til å nå jordas måne på ni timer, og ankomme Jupiter 13 måneder senere. Ferden til Pluto er totalt på 4,8 milliarder kilometer.

Uvanlig planet
Pluto ble oppdaget av astronomen Clyde Tombaugh i 1930.

Planeten har en diameter på 2360 kilometer, og er det mest lyssterke himmellegemet i den delen av solsystemet som kalles Kuiper-beltet.

- Pluto er ikke en planet i samme forstand som de andre åtte planetene i vårt solsystem. Den er sannsyligvis et såkalt Kuiper-belteobjekt, sa Tandberg til Kanal 24.

I dette beltet ytterst i solsystemet finnes det tusenvis av objekter i stein og is, inkludert små, halvformede planeter. Etter å ha besøkt Pluto reiser «New Horizons» videre inn i dette beltet.

Planetfoster
- Kuiperbeltet vet vi også svært lite om, og sonden skal videre ut i beltet for å studere ihvertfall et av legemene der, sa Tandberg.

Forskerne tror studiet av disse «planetfostrene» vil hjelpe dem å forstå hvordan planetene ble dannet.

Hør hele intervjuet med romfartsekspert Erik Tandberg på Kanal 24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag