– Presidentvalget gikk mye bedre enn ventet

Valgarbeidere sorter stemmer etter at et valglokale var stengt i Kabul lørdag.

Valgarbeidere sorter stemmer etter at et valglokale var stengt i Kabul lørdag. Foto: Wakil Kohsar

Høy valgdeltagelse.

05.04.14 18:28

I hovedstaden Kabul var oppmøtet stort både av kvinner og menn foran valglokalene.

– Ved enkelte stemmelokaler var oppmøtet så stort at man gikk tom for stemmesedler og måtte forlenge fristen for å avgi stemme, sier Steinmoeggen til NTB.

Selv befant hun seg i Kabul lørdag.

I flere provinser var det derimot meldt om angrep ved flere stemmelokaler lørdag formiddag.

– Mindre hjemmelagde bomber ble detonert, men det er ikke meldt om mange drepte i disse angrepene, sier Steinmoeggen.

I alt var det lørdag ettermiddag kommet meldinger om at afghanske militære styrker og politistyrker hadde vært involvert i kamper mot opprørere i 14 provinser, forteller hun.

– Men disse kampene ser ikke ut til å ha hatt noen større negativ effekt på valgdeltakelsen, selv om noen stemmesentre i enkelte provinser fant å måtte stenge, sier hun.

– Hovedinntrykket er at valget gikk mye bedre enn ventet, og at afghanerne ikke bare møtte fram ved stemmelokalene for å stemme på sin kandidat i presidentvalget, men for å demonstrere overfor Taliban at de ønsker demokratiske valg, sier Steimoeggen.

Sikkerhetstiltakene som ble iverksatt i forbindelse med valget, karakteriserer hun som massive – «mer omfattende enn noen gang siden starten på USAs operasjoner i landet i 2001».

– I mange byer har det ikke vært lov å kjøre biler eller motorsykkel, sier hun.

Vet ikke omfang av fusk

Det er imidlertid ikke bare sikkerheten som er ødeleggende for valget.

– Én ting er sikkerhetsutfordringene. Noe ganske annet er selve valgavviklingen, og spørsmålet om hvor mye det blir jukset, sier Harpviken.

Ved forrige presidentvalg var fusket så omfattende at Hamid Karzais motkandidat Abdullah Abdullah trakk seg fra annen valgomgang.

Harpviken sier til NTB at selv om det er ventet at det vil bli fusket noe, så vil det neppe bli fusket så lite elegant som ved forrige valg i 2009.

PRIO-direktøren sier at det valgdagen er vanskelig å ha gode indikasjoner for utfallet av valget. Spenningen vil knytte seg til andre valgomgang og hvilke to kandidater som går videre.

Også Helene Lackenbauer, sikkerhetspolitiske analytiker ved det svenske totalforsvarets forskningsinstitutt (FOI) inderstreker at vi ennå ikke vet hvor mye det er fusket ved valget.

– Den vanskelige prosessen begynner nå, nemlig å føre valgurnene til stedene der opptellingen skal foregå. Transporten dit kan bli angrepet. Det så vi ved forrige valg. Og dels kan de bli stående i dager, utsatt for manipulasjon, sier hun til TT.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.