RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Russerne vil bygge ny Berlinmur

ADVARER: Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sier russernes handlemåte i Øst-Ukraina setter Europa og EU i fare.
ADVARER: Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sier russernes handlemåte i Øst-Ukraina setter Europa og EU i fare. Foto: Valentyn Ogirenko (Reuters)
Sist oppdatert:
- Våre russiske naboer vender tilbake til den kalde krigen, sier Ukrainas statsminister.

KIEV (NTB-Reuters-AFP): Den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk anklager Russland for å eksportere terrorisme til Ukraina.

Ifølge Jatsenjuk benytter Russland soldater som har hoppet av fra den ukrainske hæren til å organisere grupper med væpnede separatister og okkupere offentlige bygninger i Øst-Ukraina.

– Russiske myndigheter må umiddelbart stanse disse gruppene, fordømme terroristene og kreve at de frigjør okkuperte bygninger, sa Jatsenjuk under et regjeringsmøte i Kiev onsdag.

- Sette Europa og EU i fare

Han la til at han imidlertid tviler på at Russland vil bidra til å stabilisere situasjonen, og han sa også at russerne er i ferd med å bygge en ny Berlinmur.

– Dagens hendelser er iferd med å sette Europa og EU i fare. Det er helt klart at våre russiske naboer har besluttet å bygge en ny Berlinmur og vende tilbake til den kalde krigen, fortsatte han.

Tok kontroll over rådhus i Donetsk

Onsdag kom meldingen om at minst 20 væpnede prorussiske soldater tok kontrollen over rådhuset i den ukrainske byen Donetsk, opplyser en talskvinne for byrådet.

Mennene møtte ingen motstand fra sikkerhetspersonellet og tok seg deretter inn på ordførerens kontor.

De skal ha fremmet krav om at det blir arrangert en folkeavstemning i Ukraina som kan gi bredere lokale rettigheter.

Tidligere denne uken sa president Oleksander Turtsjinov at nettopp en folkeavstemning om Øst-Ukrainas fremtid kan være et alternativ.

Kjører inn i Slavjansk

Onsdag kom det også meldinger om at flere pansrede personellkjøretøy har kjørt inn i Slavjansk i Øst-Ukraina. Kjøretøyet som leder kolonnen, har russisk flagg.

På hvert av kjøretøyene sitter det om lag 15 menn iført ulike uniformer, ifølge bilder fra Slavjansk. Mennene vinker til folk som står og ser på.

Ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået AFP har pansrede kjøretøy også kjørt gjennom byen Kramatorsk, som ligger 15 kilometer lenger sør.

Styrket NATO-nærvær i øst

NATO vil øke den militære tilstedeværelsen øst i Europa og de baltiske landene i lys av konflikten i Ukraina, opplyser generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– NATOs kjerneoppgave er å forsvare våre allierte. Vi har allerede tatt en rekke skritt for å styrke flypatruljeringen i de baltiske landene samt overvåking med Awacs-fly over Polen og Romania, opplyser Fogh Rasmussen.

- En pakke med militærtiltak

– NATO øker sin militære tilstedeværelse til lands, til vanns og i luften i regionen rundt Ukraina. Vi er i dag blitt enige om en pakke med ytterligere militærtiltak for å styrke det kollektive forsvaret og demonstrere styrken i de alliertes solidaritet, sier Fogh Rasmussen, og viser til møtet med NATO-ambassadørene i Brussel onsdag.

NATOs forsvarsplaner vil også bli oppdatert.

Det er ikke snakk om NATO-tilstedeværelse direkte i Ukraina, som ikke er medlem av alliansen.

Planene om økt militært nærvær i Øst-Europa har vært ventet en stund, som følge av uroen i Baltikum og Polen over utviklingen i Ukraina.

Norsk rolle?

Norge har ennå ikke fått henvendelse fra NATO om å bidra når alliansen nå øker den militære tilstedeværelsen i Øst-Europa, opplyser Forsvarsdepartementet.

Departementet vil heller ikke spekulere på om Norge får en særskilt rolle i planene før en eventuell henvendelse kommer fra NATO.

– NATO har åpnet for en begrenset militært tilstedeværelse for å tilrettelegge for øving og trening. Vi vil alltid vurdere en henvendelse fra NATO, men vi vil ikke spekulere i om en henvendelse vil komme, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet til NTB.

Følg Ukraina-krisen i Nettavisens livestudio


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere