*Nettavisen* Nyheter.

– Står ikke i veien om Israel angriper Iran

Foto: Khalid Mohammed (AP)

Oppsiktsvekkende uttalelser fra visepresident Joe Biden.

05.07.09 20:14

USAs visepresident Joe Biden ser ut til å gi Israel grønt lys for en militæraksjon mot Irans atomprogram, melder AP.

– Kan ikke bestemme
– USA kan ikke diktere hva andre, suverene stater kan og ikke kan gjøre, sa Biden under et intervju med tv-programmet «This Week» på den amerikanske tv-kanalen ABC søndag.

Irans gjenvalgte leder Mahmoud Ahmadinejad har gjentatte ganger sagt at han ønsker Israel fjernet fra kartet og at han mener jødeforfølgelsene er oppfunnede myter.

– Israels valg
Israel og statsminister Benjamin Netanyahu anser i dag Iran for å være den største trusselen mot statens eksistens. Israelerne hevder, sammen med USA, at Iran utvikler kjernefysiske våpen. Iran, på sin side, benekter dette.

– Om Netanyahus regjering velger en annen kurs enn den de fører i dag, så er det deres suverene rett å gjøre det. Det er ikke opp til oss (USA, red.anm.) å avgjøre, sa Biden.

Israelske myndigheter ønsket ikke å kommentere saken umiddelbart, men vil trolig komme med en uttalelse i løpet av kvelden.

– Frykter angrep på Iran
Den øverste militære lederen i USA, admiral Michael Mullen, sier han frykter et angrep på Iran.

– Jeg over lengre tid fryktet angrep på Iran. Jeg er redd for at et angrep vil være destabiliserende, ikke bare i seg selv, men også med tanke på de uante konsekvensene det kan føre med seg, sier Mullen når han blir konfrontert med Bidens uttalelser.

Han understreker at han også er bekymret for det iranske atomprogrammet.

– Samtidig er jeg av den oppfatning at Iran ikke bør ha kjernefysiske våpen. Det mener jeg er veldig destabiliserende, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.