*Nettavisen* Nyheter.

-Stemmer med livet som innsats

Dagen før valget av en midlertidig nasjonalforsamling, sier mange irakere at de vil gå til urnene selv om de kan risikere livet ved å stemme. Men frykten for angrep når valglokalene åpner søndag, er stor.

29.01.05 10:44

Dagen før valget av en midlertidig nasjonalforsamling preger ekstremt strenge sikkerhetstiltak den irakiske hovedstaden.

- Etter at det ble innført portforbud er hele landet så å si sperret av. Alle distriktene er sperret av innad, og landets grenser er stengt. Her i Bagdad er det nesten ikke folk ute i gatene, og det er fullt av politi, forteller TV 2-reporter Fredrik Græsvik på telefon fra den irakiske hovedstaden.

Hans inntrykk er at det ikke virker mulig å gjennomføre terroraksjoner dagen før valget. Jagerfly og helikoptre preger bybildet. Gatene er fulle av politi. Nesten alle biler og folk blir stoppet, det vil være vanskelig å komme seg rundt for å gjennomføre aksjoner. Sikkerhetsapparatet er enormt, og folk holder seg inne.

- Jeg står på hotellet og ser ned på hovedgaten i Bagdad, og det jeg ser er noen gutter som spiller fotball. Det sier litt om trafikkbildet i dag, sier Græsvik.

Frykter angrep
Spørsmålet han - og irakere flest trolig stiller seg, er hva som skjer når valglokalene åpner søndag.

I det shia-dominerte Sør-Irak, er det forventet relativt høy deltakelse. Det samme gjelder kurdiske regioner nord i landet. Spørsmålet er å se hva som skjer i områdene rundt Bagdad.

- Det blir spennende å se hva som skjer her i Sentral-Irak, om velgere faktisk skremmes fra å delta, og hvorvidt valget vil bli representativt for befolkningen i denne delen av landet, mener Græsvik.

Valget står om totalt 285 plasser i overgangsparlamentet, og det er stilt 111 lister til valget. Den midlertidige lovgivende forsamlingens viktigste oppgave, blir å utarbeide en ny grunnlov.

Vil risikere livet
De fleste TV 2-reporteren har snakket med, sier de vil gå og stemme, selv om de risikerer å gå til urnene med livet som innsats.

- Mange sier de tenker på neste generasjon, og sier de er nødt til å stemme hvis man skal få et demokrati. En del av dem jeg snakket med i går, la vekt på at folk ble drept under Saddam mens de bedrev politikk, og folk blir drept nå, sier Græsvik.

Men dersom det kommer en rekke angrep mot valglokaler, vil trolig mange bli skremt fra å stemme.

. En del, særlig kvinner, sier de vil vente og se situasjonen an. Enkelte vil ikke gå dersom det blir rapportert om angrep, fordi de tenker at de må være der for barna sine, understreker Græsvik.

Truet legitimitet
Lørdag gjorde USAs president George W. Bush det klart at USA ikke trekker seg ut av Irak selv om overgangsparlamentet, som skal forfatte og vedta en ny grunnlov, nå ser ut til å komme på plass.

- Mange, spesielt shiaer, tenker at valget er amerikansk-regissert, og at det er utlendinger som styrer valget. Flere av valgkandidatene er eksil-irakere som er kommet til makten, etter å ha vendt tilbake fra opphold i USA og England.

Græsvik mener det vil være naturlig at amerikanerne ikke trekker seg ut nå.

- Den midlertidige nasjonalforsamlingen blir sittende til desember, da en ny grunnlov skal være på plass. En kan anta at amerikanerne vil legge press på å få til en grunnlov som er spisende for alle parter, mener han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.