-Sudan vil gi etter for FN

Foto: Scanpix/EPA/KIM PIPER

Sudan vil etterkomme FN-resolusjonen som truer med sanksjoner hvis ikke krisen i Darfur løses innen 30 dager, sier en høytstående diplomat.

04.08.04 11:15

– Sudan er ikke glade for Sikkerhetsrådets resolusjon, men vi vil gjøre vårt beste for å etterkomme kravene, sa Osman Al Said, Sudans utsending i Den afrikanske union (AU), på en pressekonferanse lørdag.

– Vi gjør det fordi vi vet at fiendene våre ikke vil nøle med å sette i verk tiltak mot oss, la han til.

Al Said sier sudanske myndigheter ikke har mye til overs for USA som står bak resolusjonen der Sudan trues med sanksjoner om ikke landet klarer å avvæpne militsgrupper i Darfur innen 30 dager.

AU-ambassadøren mener USAs eneste motiv for å bry seg om den krigsherjede provinsen vest i Sudan, er å sanke stemmer fra afroamerikanere i presidentvalget i USA 2. november.

– Dette er et afrikansk problem, som burde løses av afrikanere, sier han.

Sudans utenriksminister opplyste lørdag at opprøret i Darfur vest i Sudan har spredd seg til østlige deler av landet.

Ifølge utenriksminister Mustafa Osman Ismail har opprørsgeriljaen JEM, en av de to gruppene som slåss mot myndighetene i Darfur, alliert seg med en gruppe øst i landet som kaller seg Sudanske frie løvers forening. Han beskylder også Eritrea for å støtte det nye opprøret.

– Vi har etterretningsrapporter som viser at de (JEM og den nye gruppen) allerede har startet militære aktiviteter med hjelp fra eritreiske myndigheter, sier Ismail.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.