RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

-Taliban er slått

Sist oppdatert:
Taliban er slått, hevder Afghanistans president Hamid Karzai, som mottok USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld torsdag.

Karzai vurderer å møte en eks-talibanminister.

Rumsfeld kom til Afghanistan torsdag for å møte landets ledere i Kabul og amerikanske militære i Kandahar, som en gang var Taliban-bevegelsens hovedsete.

På en felles pressekonferanse etter møtet mellom Karzai og Rumsfeld, uttalte Karzai at "jeg tror absolutt at Taliban nå er slått".

Om den pågående jakten på al-Qaidas leder, Osama bin Laden, sa Rumsfeld at "Osama bin Laden trolig vil bli tatt en dag, men jeg aner ikke når".

President Karzai sier han har sendt representanter for å snakke med den tidligere utenriksministeren til talibanregimet, Wakil Ahmed Mutawakkil.

Muttawakkil er løslatt fra amerikansk varetekt, men blir bevoktet av lokale sikkerhetsstyrker.

Kan svekke ekstremister
Rester av geriljastyrkene som kjemper en blodig kamp i Afghanistan mot den USA-støttede presidenten og de internasjonale styrkene, har destabilisert mye av de sørlige og østlige delene av landet. 550 mennesker er drept de siste fem månedene.

Afghanske tjenestemenn håper ekstremistene kan svekkes dersom mer moderate talibanere blir inkludert i den politiske prosessen.

–Mulla Ahmed Wakil har sendt meg et fint brev der han beskriver sine tanker om Afghanistans framtid. Han har spurt om å få møte meg. Jeg har sendt noen av mine folk for å snakke med ham, og i løpet av de nærmeste dagene skal jeg ta stilling til hvorvidt jeg vil treffe ham, sa Karzai til pakistansk TV tidligere denne uken.

Mutawakkil er ikke anerkjent av aktive talibantilhengere.

Karzai sier videre i intervjuet at det er forskjell på talibanfolk som gjorde seg skyldig i forbrytelser mot det afghanske folket, og dem som ikke gjorde det. Rundt 100 personer skal tilhøre den første gruppen.

–Det fins tusener av andre fra dette landet, som er med i samfunnet, og som er som en hvilken som helst annen afghaner. Dette er deres hjem, og de er velkommen til å bli, sa Karzai.

-Taliban er slått
–Når det gjelder terror er Taliban slått. Det har vi bevis for. De er borte, sa Karzai på pressekonferansen med Rumsfeld.

–Taliban som bevegelse eksisterer ikke lenger. Det er snakk om enkelte terrorepisoder og talibanrelaterte aktiviteter, sa han videre.

Onsdag ble fem afghanske hjelpearbeidere drept og tre såret nordøst for Kabul. Det er ukjent hvem som sto bak angrepet. For to uker siden ble fire mineryddere drept vest i landet. Talibansoldater mistenkes for å stå bak.

–Jeg tror vi har vunnet krigen mot terror. Det vi gjør er å forfølge dem, vi skal ta dem og ødelegge dem fullstendig, sa Karzai videre.

Jakten på Osama
På spørsmål om hvordan det går med jakten på Osama bin Laden, som skal befinne seg i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan, svarte Rumsfeld:

–Man får inderlig håpe at de pakistanske og amerikanske militæraksjonene i grenseområdene strammer snøret rundt ham.

Rumsfeld kunne ikke svare på hvor nær de amerikanskledede styrkene er å ta bin Laden.

Pakistanske sikkerhetsstyrker tok til fange 20 mistenkte militante i stammeområdene ved grensen tirsdag.

Utsatte valg?
Jakten på Taliban og al-Qaida trappes opp mens den afghanske regjeringen legger til rette for valg som etter planen skal holdes i juni i år.

Men Karzai har nylig sagt at valget kan bli utsatt. Karzai sier det vil bli vanskelig å registrere 10 millioner mennesker innen juni, og avviser at manglende sikkerhet er årsaken til at han trolig ønsker valget utsatt.

Kun 1,4 millioner mennesker er så langt blitt registrert og Karzai sier avgjørelsen om utsettelse av valget vil bli tatt i mai.

En av de viktigste grunnene til at det tar lang tid å registrere velgere, er at FN-teamene er utestengt fra mange områder på grunn av sikkerhetsproblemer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere