RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

-Varmebølge i Norden

Sist oppdatert:
De nordiske landene vil oppleve flere og lengre varmebølger i fremtiden.

Det viser en ny forskningsrapport som er utarbeidet av CICERO (Senter for klimaforskning) og COWI for Klimagruppen under Nordisk Ministerråd.

Formålet med rapporten har vært i å gi en helhetlig vurdering av hva klimaendringer som følger av en global oppvarming på to grader i 2100 vil bety for Norden.

Det forventes at varmeperiodene kan vare opp til ni dager lenger enn i dag.

Flere naturkatastrofer
Resultatene viser også at antallet naturkatastrofer kommer til å øke, blant annet ved oversvømmelser, voldsomme stormer og ulike former for skred og ras.

Havnivået ventes ikke å stige markant, men selv en mindre stigning vil føre til oversvømmelser i områder som tidligere ble betraktet som sikre.

Temperaturstigningen kommer også til å gi oss nye fiskearter, mens det på samme tid vil føre til at andre arter forsvinner på grunn av for varmt vann.

Torsken vil trekke nordover – og stort sett befolke østkysten av Grønland og store deler av Barentshavet. Den totale produksjonen av torsk ventes å øke i den nordlige delen av Atlanterhavet.

Lavt energikonsum
På den positive siden vil de milde og kortere vintrene føre til et lavere energikonsum - mens de varme somrene vil virke positivt på turismen. Mer nedbør gir større kraftproduksjon og vekstsesongen vil bli lengre for jordbruket.

I Norge ventes at den største nedbørsøkningen vil skje i Vest-Norge – og den vil i stor grad komme om høsten. Men sommerne vil bli tørrere, noe som kan gjøre oss mer utsatt for tørkeskader.

Mindre nedbør i øst
Gjennomsnittstemperaturen ventes å stige med 2 til 3,6 grader i perioden 2070-2100. I perioden 1970-2000 steg temperaturen i Norge med 0,6 grader.

Også nedbøren øker i alle regioner og i alle sesonger, med unntak av sommernedbøren i på Østlandet, der det ventes en reduksjon på 0,2 mm/døgn i gjennomsnitt. De største nedbørøkningene kommer om høsten, og da særlig i de midtre og vestlige regioner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere