RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Verden sviktet Rwanda

TOK OPPGJØR: - Verden sviktet Rwanda, sa leder i Den afrikanske union, Nkosazana Dlamini-Zuma.
TOK OPPGJØR: - Verden sviktet Rwanda, sa leder i Den afrikanske union, Nkosazana Dlamini-Zuma. Foto: John Thys (Afp)
Sist oppdatert:
– Folkemordet i Rwanda kunne vært unngått, sier leder i Den afrikanske union.

KIGALI (NTB-AFP-DPA): Dårlig samvittighet og gammel bitterhet kom til overflaten igjen under minneseremonien for folkemordet i Rwanda for 20 år siden.

Afrikanske statsledere, vestlige toppdiplomater og FNs generalsekretær Ban Ki-moon var mandag til stede under markeringen i hovedstaden Kigali til minne om et av verdenshistoriens verste folkemord.

– Folkemordet i Rwanda kunne vært unngått. Verden sviktet Rwanda, sa leder i Den afrikanske union, Nkosazana Dlamini-Zuma.

Les også: - Jeg bare gråt og gråt

Verden sviktet

Minst 800.000 mennesker ble drept i folkemordet i 1994. Ekstremister fra folkegruppen hutu utryddet store deler av den etniske minoriteten tutsi, uten at noen grep inn.

– Idag har Rwanda minnet dem som mistet sine liv i folkemordet, og vi vil støtte dem som overlevde. Ikke noe land, verken i Afrika eller noe annet sted, skal bli et nytt Rwanda, sa Rwandas president Paul Kagame under minneseremonien.

FN-kritikk

FN har blitt sterkt kritisert for ikke å ha reagert under det som senere viste seg å være opptakt til et folkemord i det østafrikanske landet. Idet folkemordet var et faktum, hadde FN allerede trukket tilbake sine fredsbevarende styrker.

– FN-personell og andre utviste et bemerkelsesverdig mot. Men vi kunne ha gjort mye mer. Vi skulle ha gjort mye mer. I Rwanda ble troppene kalt tilbake da det var aller mest behov for dem, sa generalsekretær Ban Ki-moon i sin tale.

– Skammen er fortsatt til stede, en generasjon etter hendelsene, sa Ki-moon.

Strid med Frankrike

Den franske ambassadøren i Rwanda, Michel Flesch, fikk kvelden før i seremonien beskjed om at rwandiske myndigheter hadde trukket tilbake akkrediteringen hans.

I helgen opplyste Frankrikes justisminister Christiane Taubira at hun ikke ville delta i seremonien. Bakgrunnen for avlysningen var Rwandas anklage om at Frankrike og den tidligere kolonimakten Belgia var delaktig i folkemordet i 1994.

Mandag erklærte imidlertid Frankrike at landet står ved det rwandiske folk i sorgen.

– Det rwandiske folkemordet var en av de verste grusomhetene i vår tid. Det ble begått mens verden så på og var ute av stand til å forhindre det, het det i en erklæring fra den franske presidentens kontor.

Det heter videre at å forebygge folkemord er blitt en sentral del av fransk utenrikspolitikk. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere