*Nettavisen* Nyheter.

– Verden sviktet Rwanda

TOK OPPGJØR: - Verden sviktet Rwanda, sa leder i Den afrikanske union, Nkosazana Dlamini-Zuma. Foto: John Thys (Afp)

– Folkemordet i Rwanda kunne vært unngått, sier leder i Den afrikanske union.

07.04.14 19:13

KIGALI (NTB-AFP-DPA): Dårlig samvittighet og gammel bitterhet kom til overflaten igjen under minneseremonien for folkemordet i Rwanda for 20 år siden.

Afrikanske statsledere, vestlige toppdiplomater og FNs generalsekretær Ban Ki-moon var mandag til stede under markeringen i hovedstaden Kigali til minne om et av verdenshistoriens verste folkemord.

– Folkemordet i Rwanda kunne vært unngått. Verden sviktet Rwanda, sa leder i Den afrikanske union, Nkosazana Dlamini-Zuma.

Les også: - Jeg bare gråt og gråt

Verden sviktet

Minst 800.000 mennesker ble drept i folkemordet i 1994. Ekstremister fra folkegruppen hutu utryddet store deler av den etniske minoriteten tutsi, uten at noen grep inn.

– Idag har Rwanda minnet dem som mistet sine liv i folkemordet, og vi vil støtte dem som overlevde. Ikke noe land, verken i Afrika eller noe annet sted, skal bli et nytt Rwanda, sa Rwandas president Paul Kagame under minneseremonien.

FN-kritikk

FN har blitt sterkt kritisert for ikke å ha reagert under det som senere viste seg å være opptakt til et folkemord i det østafrikanske landet. Idet folkemordet var et faktum, hadde FN allerede trukket tilbake sine fredsbevarende styrker.

– FN-personell og andre utviste et bemerkelsesverdig mot. Men vi kunne ha gjort mye mer. Vi skulle ha gjort mye mer. I Rwanda ble troppene kalt tilbake da det var aller mest behov for dem, sa generalsekretær Ban Ki-moon i sin tale.

– Skammen er fortsatt til stede, en generasjon etter hendelsene, sa Ki-moon.

Strid med Frankrike

Den franske ambassadøren i Rwanda, Michel Flesch, fikk kvelden før i seremonien beskjed om at rwandiske myndigheter hadde trukket tilbake akkrediteringen hans.

I helgen opplyste Frankrikes justisminister Christiane Taubira at hun ikke ville delta i seremonien. Bakgrunnen for avlysningen var Rwandas anklage om at Frankrike og den tidligere kolonimakten Belgia var delaktig i folkemordet i 1994.

Mandag erklærte imidlertid Frankrike at landet står ved det rwandiske folk i sorgen.

– Det rwandiske folkemordet var en av de verste grusomhetene i vår tid. Det ble begått mens verden så på og var ute av stand til å forhindre det, het det i en erklæring fra den franske presidentens kontor.

Det heter videre at å forebygge folkemord er blitt en sentral del av fransk utenrikspolitikk. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag