- Denne orkanen er livstruende. Hør på lokale myndigheter og følg meldingene om evakuering, maner Florida-guvernør Rick Scott torsdag.

SISTE: President Barack Obama erklærer unntakstilstand i Florida.

Les også: Norske Charlotte på Miami Beach venter på orkanen

Matthew er ventet å gjøre landfall i Florida torsdag kveld. Miami ligger seks timer etter norsk tid.

Omkring 140 mennesker er så langt funnet omkommet etter orkanens herjinger på Haiti onsdag, opplyser lokale tjenestemenn til nyhetsbyrået Reuters.

I byen Jeremie sør i landet er ødeleggelsen nærmest total, melder CAREs landdirektør, Jean-Michel Vigreux, ifølge NTB.

Klokka 16 norsk tid torsdag er beskjeden fra guvernøren i Florida ikke til å ta feil av: «Hvis du befinner deg i evakueringssonen, dra nå!», skriver han i en Twitter-melding.

Matthew styrket seg torsdag til en kategori 4 orkan på den skalaen som amerikanerne opererer med.

Etter norske forhold sprenger Matthew alle skalaer.

- Vi har ikke noe så kraftig her. Her snakker vi om orkan når det er vind på mer enn 32 meter per sekund. Dette er mye kraftigere, sier statsmeteorolog Ingrid Berntsen til Nettavisen.

Ifølge NTB vil Matthew treffe strendene i Florida med en vindstyrke på 70 meter per sekund.

- Bølgene vil treffe tak. Hjem vil bli ødelagt. Dette er dødelig, heter det i en pressemelding fra guvernørens kontor.

Det tropiske lavtrykket har allerede krevd flere menneskeliv i Karibia og truer nå deler av Florida, Georgia og South Carolina. Sent torsdag lokal tid sendte delstatsmyndighetene i Florida ut en klar beskjed til 1,5 millioner innbyggere og turister langs kysten om å sette i gang med evakueringen, skriver USA Today.

Venter to meter høye flodbølger

Guvernør Rick Scott sier de som trosser advarslene står overfor vind opp i over 200 kilometers i timen og to meter høye flodbølger.

Guvernørene i South og North Carolina har også erklært unntakstilstand langs kysten. Guvernør Nikki Haley i South Carolina har oppfordret folk til å komme seg minst 160 kilometer unna kysten og minner om at de som blir igjen kan sette både eget og redningsmannskapenes liv i fare.

Bildeserie

Bildeserie

SAS og Norwegian kansellerer

Orkanen fører til kansellerte flyginger fra Europa til Florida for SAS og Norwegian.

- Vi har tre flyvinger til Florida i dag som vi dessverre har måttet kansellere på grunn av orkanen. Det er unntakssituasjon der borte, så det er ikke mulig å gjennomføre flygingene, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.

Sandaker-Nielsen opplyser at for Norwegians del er det flygingene Oslo-Orlando, København-Fort Lauderdale og Paris-Fort Lauderdale som er kansellert.

Også SAS har kansellert flere transatlantiske flyginger torsdag. Blant annet er morgenflyet mellom København og Miami kansellert. Det samme er flyet fra Miami til Oslo.

- Det er i overkant av 400 passasjerer som berøres av dette, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til NTB.

NA-blogger Charlotte Berg er i Miami. «Flyplassene stenges og butikkene raides for vann og mat», skriver hun.

Les også: Orkanen Matthew setter SAS og Norwegian på bakken

Satelittbilde fra britiske Met Office klokka 22 norsk tid torsdag viser hvordan Matthews beveger seg mot Florida:

National Hurricane Center la ved 20-tiden norsk tid torsdag ut dette varselet:


StormGeo sendte torsdag ut dette kartet som viser hvor orkanen Matthew beveger seg: