RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

10 sekunder på å skyte ned satellitten

Sist oppdatert:
Den amerikanske marinen håper å skyte ned spionsatellitten torsdag morgen.

Krysseren USS «Lake Erie» ligger nå i Stillehavet i påvente av at en ødelagt spionsatellitt blir synlig i ti sekunder ved 07.30-tiden norsk tid torsdag, melder CNN.

Det er frykt for at satellitten, som inneholder 450 kilo av det giftige drivstoffet hydrazin, skal treffe jorden. Hydrazin er dødelig for mennesker.

Derfor har president George W. Bush beordret at satellitten skal skytes ned, en operasjon som trolig koster ca. 350 millioner kroner.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

218235

Dårlig vær
Det er dårlig vær i området USS «Lake Erie befinner seg i, noe som vil gjøre nedskytingen av satellitten kan blir utsatt. Satellitten svever om lag 240 kilometer over krysseren.

Russland hevder imidlertid at det hele er en dekkoperasjon, og at USAs intensjoner er å prøve ut et nytt antimissilesystem som skal være i stand til å skyte ned andre lands satellitter, melder BBC.

- Beslutningen om å skyte ned den amerikanske satellitten er ikke så harmløs som de gir uttrykk for, opplyste det russiske forsvarsdepartementet i en pressemelding tidligere i helgen.

Russland argumenterer med at mange satellitter med farlige drivstoffer har krasjlandet på jorden tidligere, uten at det har utgjort noen stor fare.

Avviser påstandene
Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon avviser også påstanden om at de ønsker å ødelegge topphemmelige komponenter i satellitten, og sier at de viktige delene vil likevel brenne opp på vei inn i atmosfæren.

Forholdet mellom USA og Russland er blitt kjøligere i forbindelse med amerikanernes planer om å utplassere et rakettforsvarssystem i Europa. Vladimir Putin mener at rakettskjoldet utgjør en trussel for Russland, men USA sier at rakettskjoldet skal hindre eventuelle angrep fra Iran og Nord-Korea.

Satellitten som ble skutt opp i desember 2006 mistet strøm og kommunikasjon kort tid etter den kom ut i verdensrommet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere