RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

100 dager med Barack Obama

Foto: PETE SOUZA/HO (EPA)
Sist oppdatert:
Det var enklere for Franklin D. Roosevelt, mener presidentekspert Ole Moen.

Barack Obama har onsdag tjenestegjort 100 dager som USAs president. 100-dagersmarkeringen har siden Franklin D. Roosevelts tid blitt brukt som en uformell målestokk for presidentenes prestasjoner de første hundre dagene i Det hvite hus.

- Det viser seg at det er veldig lite holdbart som indikator på hvordan det vil gå. Bush var jo veldig populær de første hundre dagene, og Clinton var det ikke. Ettermælet viser seg å være det motsatte, sier USA-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

New Deal
Roosevelt ble president på tredje året etter Den store depresjonen i 1929, og varslet 100 dager med handling da han lanserte begrepet New Deal. Han fikk gjennom 15 viktige økonomiske reformer i Kongressen, men flere av disse ble senere kastet av republikanerne.

Roosevelt og Obama har begge inntatt Det hvite hus mens landet har vært i en dyp økonomisk krise. Moen mener derimot at Obama har hatt det vanskeligere enn Roosevelt når det gjelder å få støtte av Kongressen for nye økonomiske reformer.

- Det som er forskjellen er at da (1930-årene) var krisen så mye dypere at republikanerne ikke hadde noe annet valg enn å følge etter. For Roosevelt var det bare én vei å gå. Obama har ikke vært så heldig, sier Moen og mener republikanerne har vært langt mindre samarbeidsvillig i Obamas tilfelle, til tross for finanskrise.

En virkelige styrkeprøve
Det er ingen hemmelighet at Obama har slitt med å få støtte fra en rekke republikanere og demokrater, og den omstridte stimulipakken på 787 milliarder dollar måtte gjennom flere runder i Kongressen før den til slutt ble vedtatt.

- Jeg synes han har gjort en bra jobb og gjort det han lovet. Nå har ikke uttellingen vært overbevisende, men det skyldes at republikanerne i Kongressen ikke har vært med. Det største han har gjort er å få gjennom stimulipakken. Det var den virkelige styrkeprøven, sier Moen.

- Men symbolsk sett så har han gjort en fantastisk innsats når det gjelder å rette opp USAs ansikt utad, særlig i Europa, men også i Latin-Amerika, sier Moen og henviser blant annet til det historiske øyeblikket da Obama lettere motvillig håndhilste på Venezuelas president Hugo Chávez tidligere denne måneden.

Obama har tatt et kraftig oppgjør med politikken til forgjengeren George W Bush. Han har slått hardt ned på CIAs bruk av vanntortur på terrormistenkte, lovet en avvikling av fangeleiren Guantánamo Bay, varslet store endringer i klimapolitikken, lettet reiserestriksjonene til Cuba, varslet tilbaketrekning fra Irak innen sensommeren 2010 og åpnet for dialog med iranske myndigheter.

Miniskandaler
Men Obama har også vært utsatt for noen miniskandaler i forbindelse med regjeringen. Flere ministere har blitt nødt til å trekke seg for blant annet anklager om skattesnusk.

- Det som har vært en skjønnhetsplett for ham har vært å få besatt viktige ministerposter. Der har det vært mye rot. Det virker ikke som at de har gjort godt nok forarbeid. De neste 100 dagene er viktigere for da har man fått alt på plass og programmet er utarbeidet, sier Moen.

Obama ble nok også skuffet over at han ikke fikk mer støtte under Nato-toppmøtet i Strasbourg i forbindelse med styrkeopptrappingen i Afghanistan.

- Hans største problem er å få støtte i Nato for å gjøre Afghanistan til en skikkelig kampanje. Han fikk lovnad på 5000 soldater da han var i Europa, og det var langt mindre enn det han hadde håpet, sier Moen.

Tenåringsikoner
Men det er ikke bare Barack Obama som har satt sitt preg på USA og verden for øvrig. Amerikanske kvinner stormer til treningssentrene for å få biceps tilsvarende bicepsene til førstedame Michelle, og hver gang hun dukker opp i en ny kjole blir klesprodusenten nedringt av ivrige kvinner.

Presidentbarna Malia og Sasha har blitt de nye tenåringsikonene i USA, og reklamebransjen etterlyser modeller som ligner på jentene.

Selv Obama-familiens hund Bo, som for øvrig er initialene til hundens herre, har skapt overskrifter i verdenspressen, og hundegale amerikanere har gått mann av huse for å skaffe seg en portugisisk vannhund.

Professor Moen er i likhet med flere andre akademikere skeptisk til bruk av terningkast, men kaster motvillig terningen for Obamas første hundre dager i Det ovale kontor.

- Jeg sier vel fem, da, hvis du skal bruke terning. Men mest for innsats og stil, og ikke resultat, avslutter Moen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere