RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP/Jim MacMillan

1.000 amerikanere drept i Irak

Antallet amerikanere soldater som er drept i Irak har nå passert 1.000. Det følelsesladde tallet ble nådd tirsdag, nesten halvannet år etter at Irak-krigen begynte.

Pressetalsmann Scott McClellan i Det hvite hus sa tirsdag kveld norsk tid til pressefolk at 997 soldater og tre av de amerikanske styrkenes sivile ansatte har mistet livet. USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld mener det er galt å henge seg opp i slike tall.

– Hvis vi ser på USAs tap på andre fronter i den globale krigen mot terror, har vi for lengst mistet godt over 1.000 amerikanere. Men vi ærer selvsagt alle som gjør eller har gjort tjeneste i Irak for deres mot og offervilje, sa Rumsfeld til pressefolk i Washington tirsdag.

Tapstall
De amerikanske tapstallene i Irak har steget bratt de siste ukene, spesielt blant soldater i marineinfanteriet. Amerikanerne er tvunget til å utkjempe en geriljakrig uten særlige utsikter til rask seier, skrev nyhetsbyrået Reuters onsdag.

Dagen før mistet en amerikansk soldat livet i et sammenstøt i det østlige Bagdad. Bare siden mandag denne uken er mer enn et dusin amerikanske soldater drept i Irak, påpekte det tyske nyhetsbyrået DPA.

Marineinfanteriet utkjempet tirsdag et voldsomt slag med opprørere i den uroherjede byen Falluja vest for Bagdad. Ifølge deres egne talsmenn skal amerikanerne ikke ha lidd tap i disse kampene, der opp til 100 opprørere kan ha blitt drept.

Valgkamp
Etter at tallet på amerikanske dødsofre har passert 1.000, vil krigen i Irak trolig bli et enda mer sentralt tema i valgkampen foran presidentvalget i USA 2. november. Demokratenes presidentkandidat John Kerry kaller de nye tapstallene "en tragisk milepæl".

– Dette går sterkt inn på oss alle, og våre tanker og bønner er hos dem som har mistet en av sine kjære, sa Kerry som drev valgkamp i delstaten Kentucky. Den høyt dekorerte Vietnam-veteranen vil ikke love noen rask tilbaketrekking fra Irak hvis han vinner valget.

President George W. Bush har knyttet krigen i Irak til terrorangrepene mot USA 11. september 2001 og diktatoren Saddam Husseins angivelige masseødeleggelsesvåpen. Men det er verken funnet slike våpen eller bevis for forbindelser mellom Saddam og al-Qaida.

(©NTB-Reuters-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere