*Nettavisen* Nyheter.

1.000 vil til Afghanistan

Foto: Scanpix/AP

Situasjonen i Afghanistan har forverret seg, men Ola og Kari Soldat vil gjerne tjenestegjøre der.

08.02.07 13:22

Interessen for å tjenestegjøre i Afghanistan er rekordstor, tross forholdene i det krigsherjede landet. Forsvaret har fått inn langt flere søknader enn de hadde regnet med til rundt 300 stillinger, melder Kanal 24.

- Dette er noe vi er veldig glad for, sier statssekretær Espen Barth Eide i Forsvardepartementet til Kanal 24. Han tror de mange søknadene skyldes at mange har lyst til å oppleve noe som er annerledes og samtidig gjøre en viktig innsats.

- Forbauset
- Jeg er forbauset. For min vurdering er at situasjonen i Afghanistan forverret seg i fjor, sier Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning. Han besøkte det krigsherjede landet flere ganger i fjor.

- Min vurdering er at de aller fleste faktorer peker på en ytterligere forverring i året som ligger foran oss.

1.000 søkere
Likevel har altså rekordmange norske kvinner og menn meldt seg til tjeneste. Forsvaret hadde regnet med rundt 800 søknader til 340 ledige stillinger i de norske styrkene i Afghanistan. Fristen gikk ut forrige fredag, og så langt er det registrert over 1.000 søknader viser tall fra Vernepliktsverket. På toppen av dette kommer mange interne søkere i Forsvaret.

- Jeg er usikker på om alle har tatt inn over seg Talibans gjenoppbygging og den usikre maktsituasjonen i området, sier Berg Harpviken til Kanal 24.

- Vet hva de går til
I Forsvaret er man imidlertid ikke bekymret for dette.

- Det har vært mye fokus på situasjonen i Afghanistan i mediene i det siste. Og derfor tror jeg søkerne vet hva de går til. Men jeg kan ikke garantere at det er tilfelle for alle, sier Barth Eide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.