RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

100.000 demonstrerer i Burma

Sist oppdatert:
Tusenvis av munker demonstrerer i Burmas tidligere hovedstad i det som antas å være landets største demonstrasjon noensinne.

Ifølge flere øyenvitner på stedet er det så mange som 100.000 mennesker som demonstrerer i gatene i Burmas tidligere hovedstad Rangoon, melder nyhetsbyrået AP.

Søndag demonstrerte nærmere 20.000 buddhistmunker og nonner gjennom gatene i Yangon. Dette er den største demonstrasjonen i Burma på 20 år. Men mandagens demonstrasjon vil uten tvil overgå dette.

Myndighetene i Burma har så langt ikke grepet inn i de fredelige demonstrasjonene. Munker er svært respektert i Burma, og enhver militæraksjon mot dem vil resultere i opptøyer.

-Bli med oss
Utenlandssjef i Norsk Folkehjelp, Liv Tørris, tror demonstrasjonene vil fortsette å vokse. Munkene ba mandag vanlige folk slutte seg til demonstrasjonene.

-Vi ser nå at langt flere våger seg ut på gatene for å se på. Det at militærjuntaen nå lar pressen filme demonstrasjonene, og formidle det som skjer, er veldig særegent, sier hun til Nettavisen.

Hun tror munkenes deltakelse gjør at folk slutter seg til demonstrantene.

-Det kan nok ha sammenheng med at demonstrasjonene har et religiøst bidrag. Vi ser nå en voldsom mobilisering sammenlignet med tidligere. Jeg tror dette er en bred bevegelse, sier Liv Tørris.

Den lokale skuespilleren Kyaw Thu ga mandag støtteerklæringer til munkene.

-Vi er buddhister. Alle buddhister må støtte denne bevegelser, sa Kyaw Thu, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Begynte som fattigprotest
Demonstrasjonene begynte først som en protest mot fattigdom og høyere priser på bensin og ris. Nå krever de frihet fra militærdiktaturet.

- Situasjonen har blitt vanskeligere for de fattige den siste tida. Det gjelder helse, utdanning og kampen for å få mat på bordet, sier Tørris.

Demonstrasjonen har ført til forventninger om politisk endring. Kina har store interesser i Burma, og har tidligere satt foten ned for FN-sanksjoner mot landet. Kina er derimot lite interessert i uro i landet, og det kan føre til at de ber militærjuntaen besinne seg, sier flere observatører til AP.

Men mange frykter nå en reprise fra 1988 da 3000 mennesker ble drept av militærstyrker under et demokratisk opprør.

Frykter motreaksjon
Den britiske ambassadøren i Burma sier at det er ennå uklart hvilken retning demonstrasjonene vil ta.

- For det første, så kan demonstrasjonene avta, men dette blir mindre sannsynlig for hver dag som går. For det andre, kan vi vitne en motreaksjon, noe som jeg mener vil være en katastrofe. Men muligheten for dette er svært stor, sier Mark Canning til BBC.

Hæren lot lørdag 2000 unge munker og sivile passere en veisperring og samle seg ved huset der Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest de siste årene.

62 år gamle Aung San Suu Kyi er blitt et symbol på kampen for demokratiet i Burma etter at hun og hennes parti vant valget i 1990. Men militærregimet har effektivt sørget for at hun ikke har kommet til makten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere