RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

100.000 har kommet for å høre denne 73-åringen snakke

TREKKER STORE FOLKEMENGDER: Bernie Sanders får oppmerksomhet i amerikanske medier takket være den overraskende store oppslutningen på folkemøtene hans.
TREKKER STORE FOLKEMENGDER: Bernie Sanders får oppmerksomhet i amerikanske medier takket være den overraskende store oppslutningen på folkemøtene hans. Foto: Washington Post (Getty Images)
Sist oppdatert:
Bernie Sanders trekker enorme folkemengder i USA.

NEW YORK (Nettavisen): Mens avisene skriver side etter side om nominasjonskampen i det republikanske partiet i USA, står det lite om kandidatene i det demokratiske partiet. Unntaket er Hillary Clinton, som omtales daglig her i USA.

Hun er også den soleklare favoritten til å vinne nominasjonskampen på demokratenes side.

Den siste meningsmålingen gir den tidligere førstedamen og utenriksministeren 52 prosents score, mens nærmeste utfordrer må nøye seg med 16 prosent.

Clinton har også betydelig større økonomiske muskler enn sine utfordrere. Hun hadde per 31. juli samlet inn 67,8 millioner dollar – 18,7 gjennom såkalte «Super PACs» - og var over 50 millioner dollar bedre utrustet for valgkampen enn nærmeste utfordrer.

- Clinton er nervøs

Likevel er det ikke garantert at det blir Hillary Clinton som representerer demokratene i 2016-valget. Hennes nærmeste utfordrer er nemlig 73 år gamle Bernie Sanders – og han blir stadig mer populær i USA.

Den siste uka har over 100.000 mennesker møtt opp for å høre Bernie Sanders snakke om sin politikk. Mandag var det – ifølge Sanders’ medarbeidere – over 27.000 mennesker til stede i Los Angeles Memorial Sports Arena for å høre på Sanders.

- Det er oppsiktsvekkende at senator Bernie Sanders gjør det såpass sterkt på meningsmålingene, spesielt i New Hampshire (36%, red.anm.). Han har mye av den samme outsider-rollen som Donald Trump har i den republikanske nominasjonskampen, sier Alf Tomas Tønnessen, som er førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Høgskulen i Volda, til Nettavisen.

FULLT HUS: Tilhørerne i Los Angeles likte tydeligvis det de fikk høre av Bernie Sanders.

Mens Sanders samlet over 27.000 i Los Angeles mandag, er det beste Hillary Clinton har klart beskjedne 5500 tilskuere. Det var attpåtil i hennes hjemstat New York, under lanseringen av hennes kandidatur.

Clinton-teamet er åpenbart nervøst, mener kommentator Jonah Goldberg i Los Angeles Times.

- Hun har stupt på meningsmålingene, mens Sanders har fått vind i seilene. Clinton-kampanjen har fremskyndet sine annonsekampanjer fra november til denne måneden, og hun beveger seg enda mer til venstre, skriver Goldberg.

- Sanders på rett side

«Kom dere hit på en mandagskveld fordi alt går bra med dere og familiene deres?» spurte Sanders ifølge Washington Post sine tilhørere i Los Angeles mandag kveld.

«Nei!» ropte de tilbake.

En av dem som var der for å støtte Bernie Sanders, var komikeren Sarah Silverman.

- Bernie har historisk sett alltid vært på rett side. Det kreves en svært empatisk og sterk mann. Ikke bare kjempet han for sivile rettigheter på 60-tallet, han støttet homofiles rettigheter på 80-tallet og snakket ut imot Irak-krigen, sa Silverman.

- Mens andre kandidater tar imot millioner av dollar fra folk som vil påvirke politikken, er ikke Bernie til salgs, la hun til.

Sanders satser på antirasisme, økt minstelønn, fødselspermisjon og antikrig som kampsaker. Dette er svært aktuelle saker i det amerikanske samfunnet.

Sanders-teamet har ikke de samme økonomiske ressursene som de andre kandidatene, og bygger i stedet sin valgkamp på Facebook, plakatoppslag, tilhengernes smittende entusiasme og lobbyvirksomhet fra fagorganisasjoner.

Han støttes nå offisielt av USAs største fagorganisasjon for sykepleiere, «National Nurses United», som har 185.000 medlemmer.

Sanders’ kandidatur vokser seg sterkere, dag etter dag, litt etter litt. Spørsmålet er om det vokser fort nok. Hillary Clinton er en av USAs mest kjente politikere. Det er ikke Bernie Sanders.

Ikke ennå.

Dessuten er det grunn til å spørre seg hvor stor støtte en 73 år gammel hvit mann klarer å skaffe seg fra afrikansk-amerikanere, en folkegruppe som spiller en avgjørende rolle i både nominasjonskampen og presidentvalget.

Og hvordan vil det slå ut dersom en annen hvit mann i 70-årene, visepresident Joe Biden, plutselig melder seg på?

- Det er for tidlig å svare på hvordan et eventuelt Biden-kandidatur vil påvirke oppslutningen omkring Sanders. Sanders har nok som mål å påvirke den demokratiske partiplattformen og tvinge Clinton mot venste i en del viktige spørsmål. Uavhengig av om Biden stiller eller ikke, er Clinton fortsatt en klar favoritt til å vinne nominasjonen, konstaterer Alf Tomas Tønnessen overfor Nettavisen.

Trykk «liker» for å følge Nettavisens USA-korrespondent på Facebook:


Lang valgkamp i USA

Mens republikanerne allerede er ferdig med sin første TV-debatt, blir ikke demokratenes første riksdekkende TV-debatt arrangert før 13. oktober, i Las Vegas. Den sendes på CNN.

Deretter blir det TV-debatter fra Des Moines i Iowa 14. november, New Hampshire 19. desember og Charleston i South Carolina 17. januar, mens de to siste går i Florida og Wisconsin i februar og/eller mars.

Demokratenes presidentkandidat blir offisielt valgt under partiets landsmøte i Philadelphia mellom 25. og 28. juli neste år.

Amerikanerne går til valgurnene for å stemme på sin president i november 2016.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere