RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

11 døde etter karikatur-opptøyer

Sist oppdatert:
Minst fire afghanere ble drept og flere skadd i onsdagens protester mot Muhammed-karikaturene i vestlig presse.

Dødstallene etter denne ukes protester i kjølvannet av karikatur-striden steg onsdag til 11 etter at afgansk politi skjøt og drepte flere demonstranter som forsøkte å storme en amerikansk militærbase, melder AP.

Minst 700 personer deltok i en fredelig demonstrasjon i Baquba i Irak, mens fire eller fem personer i det sørlige Afghanistan omkom i de voldelige opptøyene der.

Opptøyene i Afghanistan fant sted i Qalat, hovedstaden i den sørlige provinsen Zabul. 600 opprørere forsøkte å storme en politistasjon og en amerikansk militærbase.

Det var også opptøyer i hovedstaden Kabul.

Observatører rømte Hebron
I Hebron på Vestbredden ble internasjonale observatører angrepet med stein og flasker av 300 palestinere i protest mot Muhammed-karikaturene. 21 nordmenn ble evakuert fra området sammen med øvrige medlemmer i den nordiske observatørstyrken TIPH. Den siste bilen med observatører forlot Hebron ved 18.30-tiden norsk tid.

- Betyr ytringsfrihet fornærmelse?
Ved de norske, danske og franske ambassadene i Sarajevo i Bosnia onsdag demonstrerte 700 personer mot publiseringen av Muhammed-karikaturene. Folkemengden hadde med seg bannere påskrevet spørsmålet: «Betyr ytringsfrihet forbannelse og fornærmelse?».

Brannbomber
En gruppe på 50-60 demonstranter angrep tirsdag kveld den norske ambassaden iIrans hovedstad Teheran med steiner og brannbomber. Bygningen er påført ytre skader. På grunn av demonstrasjonene er ambassaden midlertidig forflyttet, melder UD. Ambassaden holder stengt onsdag og torsdag pga islamsk høytid.

Væpnet angrep mot ISAF-soldater
Tirsdag opplevde norske Isaf-soldater i leiren i Meymaneh i Afghanistan å bli angrepet og beleiret i et halvt døgn. Til sammen ble seks nordmenn skadd i kampene. Mellom 200 og 300 demonstranter brøt seg gjennom den ytre porten i leiren. En del materiell, blant annet en bil, ble satt i brann. Onsdag melder Forsvaret at situasjonen i Meymaneh har roet seg.

- Krigshandling
ISAF-styrkene har nå hatt tid til å vurdere hva som skjedde, og deres konklusjon er klar:

- Angrepet på de norske styrkene i Afghanistan var en regelrett krigshandling - planlagt og med bruk av tunge våpen. Dyktighet hindret tap av norske liv, sier sjefen for de norske ISAF-styrkene, Atle Stai, til TV 2 Nyhetene onsdag.

Han viser til at angriperne brukte splintgranater, rettet ild med kalashikov, panservernraketter, brannbomber og steinkasting.

Sikkerheten rundt den norske leiren er nå styrket.

Se Utenriksdepartementets oppdaterte landsoversikt her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere