*Nettavisen* Nyheter.

11 døde i flyplassbrann

Elleve personer omkom og femten er skadd i en brann på Schiphol flyplass i Amsterdam.

27.10.05 11:21

Brannen brøt ut tidlig torsdag morgen i et fengselsanlegg for narkosmuglere og ulovlige innvandrere ved Schipol-flyplassen i Nederland.

SE VIDEO:Flere omkom i brannen

11 innvandrere ble drept i brannen. 15 andre personer ble skadd, ifølge en talsmann for det nederlandske politiet. Nederlandske myndigheter ønsket torsdag formiddag ikke å kommentere påstander om at brannen var påsatt.

- De avdøde var ulovlige innvandrere som ventet på å bli sendt tilbake til sine hjemland. Vi jobber fremdeles med å få bekreftet identiteten til de omkomne, sier talsmann for nederlandske innvandringsmyndigheter Martin Bruinsma.

Forsøkte rømme
Viseordføreren i byen Haarlem i nærheten av flyplassen sier til Reuters at tre av fangene forsøkte å rømme i forbindelse med brannen, men at de ble tatt til fange igjen.

En innsatt uttalte til den nederlandske TV-stasjonen NOS at vaktene i utgangspunktet ikke tok fangenes advarsler om brannen alvorlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

- De åpnet ikke dørene, de holdt oss innesperret. Det sved i halsen, og vi sparket og skrek, sier den anonyme innsatte, ifølge Associated Press (AP)

Politiet skal ifølge innslaget være på jakt etter et ukjent antall rømte fanger.

350 fanger
Det store fengselet ligger øst på Europas fjerde største flyplass, og er omgitt av et tre meter høyt gjerde med piggtråd.

Brannen brøt ut kort tid etter midnatt, og ble brakt under kontroll først omkring klokken 03 lokal tid, ifølge nederlandsk fjernsyn. Brannmenn og politi på flyplassen var blant de skadde, ifølge nyhetsrapporter. Fire av de skadde ble sendt til sykehus.

Omkring 350 satt fengslet på flyplassen da brannen brøt ut. 43 av dem skal ha vært i fløyen som brant. Fangene ble brakt til andre fengsler i omkringliggende byer, eller brakt til andre steder i fengselet, melder AP.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mulla Krekar
Helikoptre ble kalt inn i løpet av brannen for å spore opp mulige rømte fanger, ifølge nederlandske medier.

Hundrevis av kokainsmuglere blir holdt i varetekt på flyplassen hvert år. Det samme gjelder innvandrere som forsøker å ta seg ulovlig inn i landet.

Mulla Krekar satt for øvrig fengslet på Schipol-flyplassen i disse cellene et halvt år i 2002, før han kom til Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.