Gå til sidens hovedinnhold

11. september = Patriot Day

President George W. Bush har erklært årets 11. september for Patriot Day, og vil skjerpe den omstridte terrorloven Patriot Act.

I en minnetale i forbindelse med markeringen av 11. september, oppfordret presidenten Kongressen til å gi landets ordensmakt enda videre fullmakter i sin jakt på potensielle terrorister.

Minutts stillhet
Tidlig torsdag morgen begynte en følelsesladet toårsmarkering av terrorangrepet i New York. Seremonien åpnet med et minutts stillhet kl. 08.46. På dette klokkeslettet for to år siden ble et fly styrt inn det nordlige tårnet i bygningskomplekset World Trade Center. Kort etter ble det andre tårnet rammet av et annet fly.

Like før minneseremonien sendte USAs utenriksdepartement ut en sikkerhetsadvarsel til amerikanske borgere i utlandet. USA fryktet et nytt terrorangrep på toårsdagen.

Departementet har registrert økende aktivitet i sin overvåking av mistenkte terrorister og sier det har sterke indikasjoner på at al-Qaida planlegger å ramme amerikanske interesser i utlandet.

Bin Laden-video
Offentliggjøringen onsdag av en ny videofilm med bilder av Osama bin Laden og hans lege og nærmeste rådgiver Ayman al-Zawahri, har bidratt til frykten. Offentliggjøringen av slike opptak er tidligere blitt fulgt opp med terrorangrep.

Mens ekspertene vurderer om det faktisk er nye bilder av al-Qaida-lederen det er snakk om, utnyttet presidenten toårsmarkeringen til å be om at politiet får videre fullmakter i terrorjakten.

Signalene fra de samme politikerne som rett etter 11. september 2001 stemte for den omstridte Patriot Act, har den siste tiden heller gått på at deler av loven bør fjernes og fullmaktene innskrenkes.

Sol-dag
Bush er av en annen oppfatning. Han ønsker at påtalemakten skal ha anledning i sin terroretterforskning til å foreta vitneinnkalling uten å gå til en storjury, holde mistenkte personer i varetekt uten kausjonsmulighet, samt å kreve dødsstraff i flere tilfeller dagens lover åpner for.

I New York var årets 11. september en like klar og vakker soldag som for to år siden. Nede i hullet der tvillingtårnene sto, var tusenvis av pårørende samlet til sørgestund og minnemarkering.

Arrangementet var tonet ned i forhold til fjorårets markering. Men de samme prominente personene, blant dem tidligere borgermester Rudolph Giuliani og senator Hillary Clinton, var til stede sammen med de pårørende.

Gudstjeneste
I Washington markerte president Bush dagen med en seremoni og en gudstjeneste foran Det hvite hus. Utenriksminister Colin Powell samt en rekke andre statsråder og administrasjonsansatte deltok i bønn eller leste utdrag fra Bibelen.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar