RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

11,5 mrd. til banksjefer

Foto: Gautam Singh (AP / Scanpix)
Sist oppdatert:
Håvet inn til tross for svake resultater.

Washington (NTB-AP): Toppsjefene i en rekke kriserammede banker i USA mottok i fjor til sammen 11,5 milliarder kroner i lønn, bonuser og andre frynsegoder.

Det er det amerikanske nyhetsbyrået AP som har gått gjennom selskapenes regnskaper og funnet ut at 600 toppledere har mottatt i alt 1,6 milliarder dollar, tilsvarende 11,5 milliarder kroner.

Beløpet inkluderer blant annet bonuser, aksjeopsjoner, personlig bruk av selskapenes fly og medlemskap i eksklusive klubber.

Topplederne ble belønnet på tross av at en rekke banker leverte svake resultater i 2007 og i høst har måttet be den amerikanske staten om krisehjelp.

Les også: Bush kom med bilmilliarder
Les også: Ti ting du bør vite om finanskrisen

- Bestikkelser
Leder av finanskomiteen i Representantenes hus, demokraten Barney Frank, mener bonusene fungerer som en slags bestikkelse for å få lederne til å gjøre jobben de i utgangspunktet får godt betalt for.

Artikkelen fortsetter under bildet

- De fleste av oss gjør jobben vår så godt vi kan. Dette sender ut et signal om at noen av de best betalte personene i landet ikke er som oss andre. De trenger åpenbart ekstra penger for å bli motivert, sier Frank, som lenge har vært en skarp kritiker av bonusordningene for topplederne i det amerikanske næringslivet.

Skråblikk: Krisas nye selskaper
Les flere økonominyheter på Nettavisen

Merrill Lynch-sjef på topp
Det går fram av APs undersøkelse at toppsjefer i amerikanske banker gjennomsnittlig mottok 2,6 millioner dollar, drøye 18 millioner kroner, i lønn, bonuser og andre frynsegoder i fjor.

Lloyd Blankfein, toppsjefen i storbanken Goldman Sachs, sopte alene inn 380 millioner kroner. Til sammen fikk bankens fem øverste ledere lønn og bonuser verdt snaue 1,6 milliarder kroner.

I år må imidlertid lederne avstå fra bonuser og frynsegoder og kun jobbe for grunnlønnen på drøye 4 millioner kroner.

28. oktober i år fikk Goldman Sachs 70 milliarder kroner i krisehjelp av den amerikanske staten.

Mest av alle tjente John A. Thain, sjef for Merrill Lynch, med sine 580 millioner kroner.

Merrill Lynch mottok samme beløp som Goldman Sachs i krisehjelp.

Les også: USA barberer styringsrenta

Vil ha sjefene til Washington
Brad Sherman, demokrat og medlem av finanskomiteen i Representantenes hus, mener bonussystemene bygger opp under en lønnsspiral som er vanskelig å svelge for vanlige folk, særlig når de samme bankene ber om skattebetalernes penger for å overleve.

Sherman ønsker at lederne for de kriserammede bankene reiser til Washington og legger fram konkrete planer for hvordan de vil bruke pengene krisepakken gir dem, slik sjefene for den amerikanske bilindustrien har måttet gjøre.

- Jo hardere vi er mot toppsjefene som kommer til Washington, jo færre vil komme for å be om hjelp, tror demokraten fra California.

I forbindelse med krisepakken til det amerikanske bankvesenet satte Det hvite hus enkelte restriksjoner på bruken av gylne bonusordninger, men det ble ikke nedlagt noe forbud.

(©NTB)

Er det riktig at toppsjefene lønnes på denne måten? Si din mening under

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere